jakou bych chtěl olympiádu

 

Tomáš Pečený

 

    Snad ten námět nebude moc staromilský.

 

     Jako synovi oblíbeného sokolského cvičitele mi byly vždycky nepříjemné zprávy o profesionálnosti sportu; za první ČSR to byla nadávka.

Je opravdu pro povzbuzování lidí ke sportování dobře, že týmy specialistů připravují průmyslovou organizací sportovce k předvádění vrcholných výkonů a že mohutná technika tím ukazuje i nám vzdáleným divákům tak přesně ty stresované, uštvané a někdy zdeformované lidi?

     Víc by se mi líbilo, kdyby se hodně sportovalo pro radost, k tomu dává dnešní technika tolik možností! Nedá se to nějak hodnotit, když už je zvykem využívat soutěživost? (To je podobný problém, jako s hodnocením úrovně společnosti podle spokojenosti lidí, zmíněném v korespondenci */ .) Snad zavedením estetického hodnocení mj. i pro atletiku, jako při bruslení. A hlasováním diváků (to by se doufám líbilo jim i investorům). A výzkumníci by možná mohli dodat i objektivní příspěvek podle nervového systému (encefalogramem?) a jeho působků (neinvazivním hodnocením z rozboru krve podle absorpčního spektra ušního boltce?).