nebarevně
barevně
, s mým "barevným výkladem                              

politických souvislostí, viz v seznamu textů.


k Brzezińského interview 2009

k článku Brzezinski pro ČT: Východoevropané by se měli přestat chovat jako malé děti

 

Tomáš Pečený

 

   Odkaz na ten televizní rozhovor s p. Brzezińským si v tom článku případně nahraďte podle mého dopisu Dr. Čulíkovi.

   V tom rozhovoru byla také zajímavá část o poměru USA k Číně a Rusku; o tom jak by pomohly Tibeťanům tím, že jejich prezident přijme dalajlámu tak, jako dříve přijali akademika Sacharova. (Kdybyste někdo potřebovali přepis toho kousku a opravu překladu do češtiny tak, jak to má Dr. Čulík pro jinou část, napište mi a pokusím se o to; možná o to požádat svého spolužáka, který tam žil. V tom záznamu je anglický originál v jednom zvukovém kanálu a český simultánní překlad v druhém, tak, jak bych to rád viděl vždycky, viz můj námět České televizi.)

 

   (O sekretářských službách pro prezidenta Havla tu mám nevlídnou poznámku také.)

 

   I pan Brzeziński si měl podle mne dávat pozor na to, že jeho slova 'když se Češi rozhodnou prodat nějaký svůj kapitál ruským oligarchům a pak si stěžují, že se tak dostávají do strategicky složité situace. Totéž platí pro Poláky, Litevce a Estonce.' by Goebbels i komunisti uměli PŘesvědčivě vyložit jako 'když si Češi koupějí místo zařízení Westinghouse pro jadernou elektrárnu něco ekonomicky a bezpečnostně výhodnějšího od konkurence, nebo když Poláci, Litevci či Estonci provedou něco podobného, tak si pak nemohou stěžovat, že je USA nechají zničit.'.

   Teď vidíme, čemu z takové PRopagandy může uvěřit jiný vysoký úředník té velmoci. A kdo takovou PRopagandu šířil a šíří v Česku.