účast ve volbách a řeči o prkotinách

Tomáš Pečený

 

     Nepříjemně mne překvapila účast jen asi čtvrtiny voličů v senátních volbách. Vlastně jsem tu věc dřív nesledoval a tak ani nevím, není-li to u nás obvyklý jev; ale v každém případě je škoda, že o základní demokratický proces je tak malý zájem mezi lidmi. Jak pozorně chtějí ti ostatní přistupovat k rozhodování komory parlamentu, která jim ani nestála za pár hodin času k rozmyšlení a pár minut na tu volbu? A jak zodpovědně budou ta rozhodnutí naplňovat?

   Z jednoho hlediska se těm nevoličům nedivím: když člověk vidí v médiích desítky a desítky minut vysílacího času věnovaného řečem o jízdném poslanců v městské hromadné dopravě, nutně ho napadne, že na takové věci je škoda vůbec ty demokratické instituce udržovat. Vzpomeňte si na komunistickou PRopagandu o 'žvanírně' a na ten Goebbelsův projev pohrdání demokracií.

  Nenahrávejme takové PRopagandě a važme věci podle jejich skutečného významu. Ta věc s dopravou poslanců může každého z nás stát asi 3 haléře měsíčně; prosím porovnejte si to s částkami na konci textu o socializmu a v odkazu odtamtud. Škoda, že pořád nemohu od (levicového – contradictio in adjecto?) ekonoma dostat ty odhady pro tuto svou stránku důkladněji odborně podložené. Snad bych se měl zkusit obrátit na jiného.

 .