{S panem inženýrem jsme si tu psali o datových schránkách a co se nám na jejich provozu nelíbí. Dnes mám novou zápornou zkušenost: podle mých záznamů jsem měl nastaveno, že platnost hesla mám na období, jehož délku jsem nepřekročil. Přesto mi přihlašování přestalo fungovat, musel jsem jít do Czech point a zaplatit 200 Kč. Nejsem prý zdaleka jediný, komu se to stalo. Vyřízení šlo sice promptně, ale: Nastavil jsem si to období zase tak a snažil jsem se na infolince těch datových stránek docílit, aby mi to potvrdili tak, abych jim to příště mohl dokázat (tím dnešním postupem to nastavení zřejmě zaniklo). Ale podle té infolinky to nejde.

 ! Takže se nejspíš mohu "těšit" na další pochůzky do Czech point a další placení 200 Kč. !

Zajišťuji si ten důkaz aspoň soukromě.

            Tomáš Pečený  19.12.13}

 

{Názor můj a pana inženýra na užitečnost té elektronizace zdravotnictví není stejný, o tom je celá tato naše korespondence; diskutovali jsme o tom i jindy nad konkrétním případem lékaře,

            Tomáš Pečený   6.5.13}

 


From: Pavel Pokorny

Sent: Monday, May 06, 2013 8:01 AM
To: Tomas.peceny
Subject: RE: IZIP prý končí

 

Dobrý den,
podle mě máte v úvaze chybu, proč bychom měli tvrdit, že je IZIP levný, když je k ničemu, tedy proč platit peníze za nic.
P.P:

---------- Původní zpráva ----------
Od: Tomas.peceny <t.peceny@volny.cz>
Datum: 5. 5. 2013
Předmět: RE: IZIP prý končí

Dobrý den pane inženýre,

     děkuju Vám za ty odkazy. Konečně vidím někde napsanou tu částku provozních nákladů, kterou všichni dotázaní doteď zatloukali: Ten můj odhad 8 Kč měsíčně na uživatele té zdravotní knížky IZIP, kterým jsem chtěl ukázat, jak je ta šikovná služba levná, byl ještě zbytečně velký; ve skutečnosti je to méně než 2,40 Kč měsíčně.  

     Nebudete-li protestovat (abych nemařil Váš čas tím dotazem; zatím jste vždycky souhlasil), vyvěsím i tenhle dopis k těm předchozím; zatím jsem Vás jen citoval jako zdroj odkazu v komentáři k té korespondenci s IZIP.

     Ještě jednou dík Vám, zdraví a pohodu,

          Tomáš Pečený


From: Pavel Pokorny
Sent: Friday, May 03, 2013 11:33 PM
To: t.peceny@volny.cz
Subject: IZIP prý končí

 

Dobrý den,
další zprávy k IZIP.
http://zpravy.idnes.cz/vzp-definitivne-konci-s-izip-dgh-/domaci.aspx?c=A130503_191621_domaci_jj
http://www.novinky.cz/domaci/300999-vzp-se-nedohodla-na-odkupu-akcii-firmy-izip.html
Pavel Pokorný

 


{Panu inženýru Pokornému touto cestou děkuji i za jeho poslední sdělení,

            Tomáš Pečený   6.9.12}

 


From: Pavel Pokorny
Sent: Wednesday, September 05, 2012 7:00 PM
To: Tomas.peceny
Subject: Re: IZIP

 

To, že je patent podivný a že se to spíše nemělo patentovat, mě říkal jeden soudní znalec z oboru informatika,ale ano, šlo o jeho názor po přečtení stránky na webu bez hlubšího zkoumání patentu.

P.

 

From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Wednesday, September 05, 2012 5:17 PM
To: 'Pavel Pokorny'
Subject: RE: IZIP

 

Dobrý den pane inženýre,

    děkuji Vám za ty informace. Naši korespondenci jsme před časem začali právě tím, že mne zarazilo příliš snadné podezřívání z korupce v naší republice. Na svých stránkách ukazuji, že zdaleka ne všechna taková obvinění, zveřejňovaná i "seriozními" médii, např. Českou televizí, jsou reálná a že je tu za účasti peněz pocházejících z ciziny vytvářena atmosféra vzájemného podezřívání, nedůvěry a rozvratu. Píšu tam o svém názoru, proč se tak děje. A ukazuji tam, že té PRopagandě podlehlo už hodně lidí, i vzdělaných, např. přírodovědec2.

    Na ten patent jsem se podíval; nejsem ovšem žádný odborník patentového práva, i o této věci referuji jako novinář přejímající informace zejména od někoho jiného, ale pod nepatentovatelností obecného principu rozumím něco jiného, než je předmět toho patentu, který citujete. Nemohu také zkontrolovat, že ta věc nebyla publikována před podáním toho citovaného patentu, ale podle mých vlastních zkušeností kontroluje patentový úřad tu věc hodně pozorně; už jen proto, že je snadné prokázat opak a tím poškodit jeho renomé. Každý podnikatel se ovšem správně snaží ochránit své duševní vlastnictví, takže na té snaze nevidím a priori nic špatného. Ani bývalého ministra a hejtmana Ratha nevidím jako relevantní zdroj takového posudku.

    Pokud víte Vy, nebo Váš informátor o konkrétní takové předchozí publikaci nebo jiné překážce platnosti toho patentu, podejte ji prosím jako námitku proti jeho platnosti.

    Zdraví a pohodu,

         Tomáš Pečený

 

 

From: Pavel Pokorny 
Sent: Wednesday, September 05, 2012 3:54 PM
To: Tomas.peceny
Subject: IZIP

 

Tak jsem vám IZIP sepsal {...}.

-------------------------------------

Patent na IZIP je podivný

Patent na řešení IZIP najdete v databázi na Úřadu průmyslového vlastnictví.

http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.pts.det?xprim=432402&lan=cs.

Jde o obecné a běžné řešení přístupu do databáze. Takových systémů je v cizině celá řada a i české nemocniční systémy mají tuto strukturu. Nyní by se mohlo stát, že přihlašovatelé patentu by chtěli poplatky od každého, kdo by vedl databázi ve zdravotnictví.

Napadlo mě, že obdobně mohla firma OKsystém (co dříve dělala systém na vyplácení dávek, který se stále používá) si ho nechat {...} patentovat a pak by mohla chtít poplatky od firmy Fujitsu, která je dodavatelem nového systému. Ale je otázka, zda by jí byl patent přidělen, správně by podle mě být neměl, jako neměl být patentován IZIP. 

Tedy je tu něco podivného a tím se naskýtá otázka možné korupce.

Každý, kdo začne dělat obdobný systém, narazí na tento podivný patent a nastanou patrně tahanice. Je tu vidět snaha autorů IZIP co nejvíce to znepříjemnit dalším pokračovatelům, začalo to prodáním podivné švýcarské firmě (i David Rath mluví o anonymních švýcarských firmách, pomocí nichž plánovali skrývat peníze) a pokračuje to tímto patentem. 

Tedy autoři dělají vše pro to, aby další systém se hned tak neobjevil a do té doby budou stále mluvit o jejich "geniálním" řešení. Realita je taková, že si systém nevydělal "ani na slanou vodu" a že bude "škodit" ještě nějaký čas po skončení.

--------------------------------------

 

P.P.

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Friday, February 17, 2012 5:14 PM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: anonymita Internetu; 'tržní komunizmus'?

 

Dobrý den pane inženýre,

      ten Váš blog jsem přečetl a vidím, že se shodneme. Psal jsem Vám jako odborníkovi mj. proto, aby bylo vidět, že Vás nepohorší věta 'Z technických důvodů ta anonymita pro Internet zapotřebí není.' a krátký odstavec, který ji obsahuje.

      Ono asi nejde jen o písničky. Mne moc pobavila věta na nějaké té pirátské stránce, že přece Čína také nedodržuje autorská práva a jak jim to hospodářství funguje. Pamatuji se, jak  ~'Ruská kniha' na Václaváku prodávala ruské překlady čínských kopií amerických tabulek a jiné odborné literatury. Teď  ještě ke všemu Američani zlevicověli a prezident Obama už vyhlásil heslo 'Dohnat a předehnat Čínu'. Od koho asi bude svět opisovat pak? To Číňani přijdou rychle na to, že ta autorská práva nejsou vlastně tak špatná.

      V USA by těžko prošlo ne-internetovému gangsterovi, kdyby vyloupil trezor jejich obdoby ministerstva zahraničí, nebo to o sobě rozhlásil a vytvořil šikovné padělky podle známých údajů, a pak ta lejstra vydal jako knihu s velkým počtem výtisků  mj. pro zájemce z Iránu i dalších takových států. Internetovému to skoro prošlo a nedivím se, že se to Američanům nelíbí; mně se to nelíbí taky. A to po síti běhají i informace o spoustě osobních i o velkých mezinárodních finančních transakcích, které mohou po osobním selhání s únikem klíčů být moc dobře prodejné. Takže znemožňování státního dozoru není to pravé.

      Vaši odpověď beru jako tichý souhlas s tou mou prosbou a zase tu výměnu dopisů vyvěšuji.

      Děkuji Vám,

            Tomáš Pečený

 


From: Pavel Pokorný

Sent: Friday, February 10, 2012 11:22 AM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: anonymita Internetu; 'tržní komunizmus'?

 

Dobrý den,

já na toto téma napsal blog

http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/243357/Cim-se-lisi-pirati-od-neprizpusobivych.html

Váš blog je na mě dost dlouhý, až budu mít na něj dlouhý čas, tak si ho přečtu.

A ten můj blog reagoval na blog předsedy jihočeské pirátské strany, odkaz je uveden na konci mého blogu, tak jsem mu váš e-mail právě přeposlal, je to můj známý, minule mi poděkoval za negativní reklamu jejich strany.

P.P:

 

 

 

From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Thursday, February 09, 2012 8:44 PM
To:
'Pavel Pokorný'
Subject: anonymita Internetu; 'tržní komunizmus'?

 

Dobrý den pane inženýre,

    dovoluji si Vás upozornit na druhou asi polovinu svého článku (nejen) piráti (od slov 'kolem protestů') a na odstavec se slovy 'lidové veto' článku Smířlivější pohled na referendum. To  'lidové veto' se mi líbí. Ten 'tržní komunizmus' ukazuje extrapolací, co by podle mne bylo zapotřebí, kdyby se měla zachovat anonymita Internetu. Sice by neměl tu zásadní chybu, o které je otázka všem levicovým , ale byl by ovšem zase totalitní.

     Prosím Vás zase o souhlas s uveřejněním tohoto dopisu a Vaší případné odpovědi v rubrice korespondence na mých stránkách .

     Děkuji Vám,

 

          Tomáš Pečený

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Saturday, July 02, 2011 8:26 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: IZIP_bezpecnost_dat_odpoved

 

Dobrý den pane Pokorný,

    řekl bych, že teoretické námitky se mohou dávat proti nové věci do nekonečna; takhle by se byla nemohla zavést mj. elektřina, protože může někoho zabít. Teď už je to podle mého názoru otázka praxe a ekonomiky. IZIP nemusí dokazovat, že má s tím neúnikem pravdu, naopak by musel někdo jiný na únik z IZIP upozornit a pokusit se ho prokázat. O takové věci nevím, pochybuji moc, že by to byl odpovědný činitel IZIP ve svém sdělení neuvedl. (A kdyby se ukázalo, že se mýlím, nenechal bych to bez důrazné odezvy; na to mi dává zákon o přístupu k informacím dostatečný nástroj a v jiných textech a dopisech na těchto mých stránkách se můžete přesvědčit, že takové možnosti využívám; vidím, že i další lidi projevují své zájmy pořád aktivněji.) Já sám jsem rozhodnut svá zdravotní data do IZIP vkládat, zatím i sám. Problém je teď v tom, že je nikdo z mých lékařů neumí přečíst; i tak bych jim je zatím chtěl ukazovat svým kapesním počítačem. Skutečný důvod, proč to doktoři nepoužívají, nejspíš znám; to jsem Vám napsal.

 

   Takže je podle mne potřebí, aby se i to prosazovalo tržně. Kdo z doktorů to umí (a které ze zdravotnických zařízení má síť k počítačům doktorů zavedenu), ať to pacientům nabídne. S tím, že s nimi je na základě jejich souhlasu schopen spolupracovat, aby jim ušetřil to kolportování papírů mezi laboratořemi a jednotlivými specialisty a dělal tím i pro ně záznamy o očkování aj. a o celkovém vývoji jejich zdravotního stavu. Sám bych tu věc pro sebe při výběru lékařů a jejich pracovišť bral v úvahu, mj. jako svědectví o tom, že ti lékaři jsou schopni pracovat s informacemi tak, jak je to dnes obvyklé a že tedy vůbec mohou být ve svém oboru na dostatečné úrovni. Také úspora práce sester a lékařů se tím ukáže tržně. Kdyby se provalily soustavně případy úniku dat z IZIP, jistě by zájem o tu věc vychladl a ta věc by zase zanikla. Na to nemusejí existovat v daném státě konkurenční podniky; jejich přítomnost a konkurence by jen ten trh zpřesnila a ukázala, co to všechno může stát a co za to má provozovatel vybírat (mj. erár místo příslušné části daní, viz ten postup podle Čapka, na který jsem se Vás ptal). Pro zavedení mi současný stav vyhovuje: zákonodárci a výkonná moc rozhodli, že se to udělalo, náklady jsou zjistitelné a podle mne nestačejí na to, aby se ta věc rovnou zabila. Nebojte se, že když se to osvědčí, že se konkurenti nenajdou, podobně jako jiné zdravotní pojišťovny proti VZP; a pak se může začít pracovat na efektivitě toho systému.

    I Váš požadavek, aby ta data byla jen na jednom místě, tím je splněn: byla by jen v IZIP a ne na papírech v kartotékách ordinací. Tak závažné údaje o člověku, jako jste uváděl, jsou teď naopak umístěny po všech ordinacích a laboratořích, které ten člověk používá, to je podle mne daleko riskantnější; proto jsem se rozhodl tak, jak píšu.

 

    Zdraví a pohodu,

        Tomáš Pečený

 

Viz i v IZIP

From: Kuřina Marek [mailto:marek.kurina@izip.cz]
Sent: Thursday, June 30, 2011 5:54 PM
To: Tomas.peceny
Cc: Pavel Pokorný
Subject: RE: IZIP_bezpecnost_dat_odpoved

 


From: Pavel Pokorný
Sent: Thursday, June 30, 2011 6:48 PM
To: 'Kuřina Marek'
Cc: Tomas.peceny
Subject: RE: IZIP_bezpecnost_dat_odpoved

 

Dobrý den,

v novinách se objeví, že politik má AIDS (nebo poslanec Jandák veřejně vykládá, že Janeček má rakovinu, ale to úplně něco jiného).
Jak se zjistí, odkud informace unikla? Informace byla u lékaře a v IZIP. Tedy se bude pátrat, zda to uniklo od lékaře či z IZIP. A když se to nezjistí? Tedy jak se dokáže, že od lékaře to určitě neuniklo? Nijak. A jak, že to neuniklo z IZIP? Nijak?

jak víte, že z IZIP nikdy nic neuniklo? Jak to můžete dokázat? Nijak!

 

Proto je lepší, když je to pouze na 1. místě, pak je zdroj úniku jasný.

A známe pacienty, i když by bylo jasné, že informace neunikla od lékaře, od lékaře odejdou a budou ho pomlouvat, přece nebudou pomlouvat sebe, že?

 

Policisté nechávali odposlouchávat nelegálně telefony, ví se, kdo o to požádal, tvrdí, že se spletli.

Co když bude havárie, přijede záchranka, požádá o speciální dočasný přístup do IZIP (myslím, že něco takového existuje)  a také se „splete?

 

Pavel Pokorný (a nejsem lékař ani doktor)

 

 


From: Pavel Pokorný
Sent: Tuesday, June 21, 2011 2:49 PM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: IZiP

 

Dobrý den,

ptal jsem se chytrého kolegy na ochranu osobních údajů v IZIP.

Vše bude řešit včetně sankcí nový občanský zákoník.

Jinak to řeší v současné době zákon na ochranu osobních údajů, zákona na ochranu osobnosti, atd.

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/orientace-v-pravnich-ukonech/ochrana-osobnich-udaju-opu/1000818/51144/

 

a v těch zákonech je napsáno, co spácháte, přečin, zločin, přestupek  a v Trestním zákoníku zase kolik dostanete.

 

Pavel Pokorný

 


From: Pavel Pokorný
Sent: Thursday, June 16, 2011 11:40 AM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: IZIP_bezpecnost_dat_odpoved

 

Dobrý den,

podívejte se na

http://www.cqs.cz/Reference/

a když tam dole dáte obchodní jméno, IZIP, tak to naskočí, co je v mailu.

I když je CQS sdružení organizací, má vlastní certifikáty, má zaměstnance, na něco využívá externí členy ze svého sdružení.

Tedy je to asi OK.

 

Konkrétní odpovědnost, to je dotaz spíše na právníka, ne na ně. Zatím u nás není podle mě trestní odpovědnost firem, tedy se trestají pouze lidi, ale prý bude i firma. Zeptám se na lékařské tajemství kolegy, ale pojem „lékařské tajemství“ není v zákonech, jen okrajově.

 

P.P:

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Thursday, June 16, 2011 11:00 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: FW: IZIP_bezpecnost_dat_odpoved

 

Dobrý den pane Pokorný,

     tohle mi odpověděli, mně to připadá po technické stránce dostatečné, prosím Vás vyjádřete se k tomu. Vyvěsím to, jen co to stihnu.

     Vzpomínám si, že jste psal i o personálním zabezpečení. Jestli tu problematiku dobře znáte (řekl bych, že ano) a není to personální zabezpečení už obsaženo v té odpovědi IZIP, zformulujte prosím i doplňující odkaz o té věci; snad jak je právně zajištěna trestní a občansko-právní odpovědnost určitého konkrétního člověka z vedení a celého IZIP za prokázané vyzrazení něčích zdravotnických údajů osobou z IZIP.

     Teď mi napsal kamarád k dotazu o obdobě IZIP v Německu jen, že 'Diskutuje se už 15 let jednotná zdravotní kartička (eGK), která by měla obsahovat všechny zdravotní údaje.

Zatím zavedená není, jsou protesty ohledně ochrany důvěrných osobních dat. Už teď se s daty pacientů vesele kšeftuje.

     Děkuji Vám,

          Tomáš Pečený

 


{tady viz IZIP

 From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Thursday, June 16, 2011 10:58 AM
To: 'Kuřina Marek'
Subject: RE: IZIP_bezpecnost_dat_odpoved

a

From: Kuřina Marek [mailto:marek.kurina@izip.cz]
Sent: Wednesday, June 15, 2011 3:27 PM
To: t.peceny@volny.cz
Cc: Staněk Tomáš
Subject: IZIP_bezpecnost_dat_odpoved

}

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Monday, June 13, 2011 12:18 PM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: policie a elektronika

 

Dobrý den pane Pokorný,

    k Vašim námětům ohledně používání moderní techniky policií vidím Policejní auta budou nadupaná špičkovou elektronikou za 300 miliónů – Novinky.cz . Sám mám používání té techniky rád, o tom mám i poznámku v dopisu dalšímu vzdělanému člověku u slova 'pickpockets'. Na ten dopis odkazuji ke slovu 'pakáž' v podstatné souvislosti i jinde.

    Zdraví a pohodu,

         Tomáš Pečený


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Sunday, June 12, 2011 8:55 PM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: ještě k PR o korupci

 

Pane Pokorný,

    k tomu Vašemu návrhu zveřejňování výdajů ministerstev: Domnívám se, že tu věc vidíte stejně jako já; že totiž podstatná část těch korupčních ztrát nevznikne tím, že by příslušný úředník ty státní prostředky přímo ukradl, ale tím, že za malé procento z toho rozhodne ve prospěch nevýhodného řešení; tak, jako levicoví politici rozhodují o celém systému hospodářství a odboráři ho pro ten účel ničejí. Pro ty úředníky ovšem plně souhlasím s Vaším zdůrazňováním průhlednosti a odbornosti kontroly výběrových řízení, ale domnívám se, že patřičná kontrola hospodaření nemůže vystačit jen s účetními údaji o činnosti těch ministerstev.

    A když tak uvažujeme o účelu těch PR, ony nemusejí všechny pocházet jen z toho zahraničí: Ony mohou záměrně tím pokřikem zamlžovat některé případy skutečné korupce.

    To, že ta cizí média nepotřebují peníze od našich zákazníků - čtenářů, ovšem nemůžeme v té souvislosti přehlížet, právě tak jako to, že Čulíkovy Britské listy mají teď příjmy z reklam s texty 'Proč si sami vytváří své vlastní tyrany?', 'Proč si volí své neštěstí?', 'Proč poslouchají a podporují zlou vládu?', 'Proč dobrovolně, ba ochotně slouží?', 'Jak se vymanit z té masochistické slasti?' (srovnejme s Goebbelsovým "hodnocením" demokracie) a že měly příjmy z reklam odmítajících obranu naší republiky.

     Zdraví a co  možná pohodu,

          Tomáš Pečený

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Sunday, June 12, 2011 6:59 PM
To: 'Pokorný'
Subject: podstatné věty

 

Dobrý den pane Pokorný,

    abych Vám nepřidělával moc práce rozsáhlostí svých textů, zvýraznil jsem hlavní myšlenku toho psaní Vám a také věci z Vašeho posledního dopisu a z blogu, kterých se to hodně týká.

    S tím Vaším citovaným článkem z blogu skoro souhlasím, sám mám k takovým věcem na stránkách povídání v podčárníku článku zbytečné regulace. K tomu mému 'skoro' souhlasu: všimněte si, jak snadno tam bez relevantních dat proklouzla sugestivní otázka porovnání korupce u nás a v jiné zemi EU, přesně tak, jak to PR PRopaganda potřebuje a sama soustavně dělá, viz v článku jak zacházet s trhem u slova 'škody'.

    Už Hitler a spol. využívali, že opakovaná lež se stane "tupé mase" pravdou. Rád bych znal Váš názor na možnosti boje s korupcí v médiích, která jsou placena jinak než od čtenářů a dobrovolně od diváků; jak jsem se ptal paní profesorky Dvořákové u slova 'mediokracie'.

 

    Ten IZIP zatím neodpověděl. Kdyby to tak šlo dál, měli bychom uvážit, jestli je to už důvod k závěrečnému hodnocení a k doporučení konkurenčního řešení, jak jste zmiňoval; a/nebo jestli máme tu státní zakázku dřív zkoumat i v tom smyslu podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

 

    Na té Vaší stránce vidím, že má s tou mou společnou historii a zřejmě i záměr. Byl bych rád, kdybychom si někdy mohli promluvit o těch věcech osobně.

    Zdraví a pohodu,

        Tomáš Pečený

 


From: Pokorný
Sent: Friday, June 10, 2011 11:16 AM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: RE3: IZIP středa

 

Dobrý den,

vše placené z našich daní je veřejné, pokud zákon neřekne, že je to tajné. Tajné mohou být obchodní smlouvy, ale ne konečné faktury.

Výdaje příjmy ministerstev jsou veřejné vždy, akorát nikdo není rád, když mu někdo kouká pod prsty, za co utrácí.

Pokud u nás vládne korupce, měly by se zveřejňovat a tím kontrolovat. Pokud jinde korupce tolik nevládne, lidé mohou vládě věřit a nepotřebují to zveřejňovat.

Někdy se do vašeho mail pustím podrobněji.

A vy můžete zase číst mě,

http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/195573/Prestanou-se-davat-trestne-body-za-rychlou-jizdu.html

 

P.P.

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Friday, June 10, 2011 8:13 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: RE3: IZIP středa

 

Dobrý den pane Pokorný,

    do toho textu **/ , z kterého jsem při tom dotazu Vám o Čapkově návrhu vycházel, jsem napsal, co si po diskusi s dalším člověkem myslím o účelném stupni otevřenosti. Mně nešlo tolik o efektivitu práce úředníků ministerstva (sám nevím, jsou-li data o nákladech práce státních institucí veřejná; měl jsem za to, že jsou, ale soudě podle toho Vašeho návrhu zřejmě nejsou). Jde mi o to, že vybrané daně se opravdu použijí na užitečné věci. Ti PRopagandisté, o kterých jsem napsal např. k České televizi u slov '100 miliard', "znají" rozkradené obrovské částky přesně. Tím Čapkovým postupem by se lidi na srozumitelných údajích přesvědčovali, že tolik korupce v Česku prostě není; a přitom by to neohrozilo hospodářství státu porušováním obchodního a vojenského tajemství. A lidi by tomu rozuměli, protože jde o jejich peníze a v částkách, které si každý umí představit. Z poměru té své daně a veřejných údajů o tom, co na příslušné práce (např. dálnice) stát z těch daní dává, a z veřejných údajů, kolik jich bylo vykonáno (kolik km těch dálnic uvedeno do provozu) si každý může udělat představu, jak dobře byly ty jeho peníze vynaloženy. (K údaji z PR o tom jak je u nás samá korupce, protože dálnice u nás vycházejí hrozně draho, jsem si před časem všiml, že použil srovnání ceny kilometru dálnice u nás a v Dánsku; pouhý pohled na mapu ale ukáže, že to může mít jen technické důvody. To lidi na svých penězích jistě nenechají bez povšimnutí, i když jinak se o veřejné věci moc pečlivě nestarají, hlavně proto, že je od toho ta PRopaganda profesionálně účinně odrazuje právě tím opakováním, jak je u nás samá lumpárna.) Mně jde o to, ztížit kladnou zpětnou vazbu v té PR smyčce.

 

    Ta možnost připsat významnější část daně z příjmu na určitý účel by se mi obecně dost líbila, jenže já teď tu daň nemám vůbec předepsanou. Ještě víc by se mi líbilo, kdyby ta daň byla menší a lidi by platili ze svého, co uznají za vhodné, viz můj článek výchova, vzdělání a propaganda u slov 'osobní přispění' a konec článku jak zacházet s trhem; a to placení by tedy nebylo potřebí vymáhat. Máte přehled, jak je to v různých státech světa? (Jistě to má nějaké praktické meze. Ono to není v EU jednotné? Jsou i státy jako Libye, kde se podle zprávy z média používají daně na Viagru pro vládní vojsko, aby mohlo lépe znásilňovat ženy odpůrců režimu; viz i levicovost a Mussolini v mém textu o socializmu.)

 

    Toho hromadného zpracování takových veřejných informací o hospodaření státu se v tom mém textu **/ týká, že podle mně dostupných informací není v žádném státě ta možnost zavedena a že její praktické zkoušení mi připadá pro ten stát riskantní.

 

    Zdraví a pohodu,

        Tomáš Pečený

 

PS.  K tomu fotografování Vám nic užitečného poradit neumím. Ale být Vámi, dal bych si pozor na souhrnné hodnocení určité firmy, protože nikdo mimo ni, ani Vy nebo já, nemá možnost patřičně doložit potřebné údaje; s tím bych se spolehnul na trh a případně se obrátil na instituce k jeho ochraně. Sám jsem v tom článku psal o jednotlivostech – šlo mi o přístup konkrétních zaměstnanců k zákazníkům nebo o obecné praktiky, které jsou v kompetenci těch institucí. (I z těch praktik je vidět, že zákonná regulace sama není účinný způsob ochrany zájmu lidí: skoro vždycky se najde cesta, jak ji formálně obejít, když se to lidi nestarají osobně.)

 


From:Pavel Pokorný
Sent: Wednesday, June 08, 2011 9:07 PM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: RE3: IZIP středa

 

Dobrý večer,

K tomu Karlu Čapkovi.

Já propaguji pro začátek jednoduché řešení.

Na webu www.gov.cz a na webech organizací veřejného sektoru by byla jednotná tabulka na jednotném místě, aby to šlo dobře strojově zpracovat,  v ní by pro začátek například bylo:

 

Ministerstvo vnitra         roční rozpočet činí xxx kč, zatím výdaje xxx Kč, příjmy xxx Kč.

Počet zaměstnanců ministerstva činí  xxx zaměstnanců,  plánované mzdové náklady jsou xxx Kč, zatím čerpáno sss Kč.

 

Zde by jim prostě stačilo zobrazovat online údaje z účetnictví nebo je vám řekne každá účetní firmy pohledem do peněžního deníku na jeho konec.

Pokud by se bránili, musel by se každý měsíc podávat dotaz (datovou schránkou) a do 30 dnů by museli podle zákona 106/1999 odpovědět. A ten údaj někde vyvěsit.

Proč to zatím nikdo neudělal, nevím.  A pokud by se třeba za rok zjistilo, že odpověděli špatně, bylo by to na trestní oznámení.

A třeba by se předseda vlády zeptal, ministře, na co je tam tolik lidí?

 

A třeba veřejné zakázky. Ty se patrně úmyslně dávají na web  tak, aby nešly dobře strojově zpracovat. Proč ? Ale chytří lidé to pracně z webu vytáhnou a mohou dělat rozbory a to se třeba někomu nelíbí.

 

V USA člověk může část daní dát na nějaký bohulibý účel, třeba na muzeum, galerii, tedy se ví, že ten a ten na to přispěl. U nás vám pouze dovolí snížit základ daně, tedy směšné. Myslím, ale nevím přesně, že můžete snížit daňový základ o dar do 100 tisíc a z toho je 15% 15 tisíc. Za to museum neopravíte.
Obdobně směšné je procento, které budou možná moci děti odvádět svým rodičům na důchod, mě vycházelo, že jde o možná jen o 100 Kč.

---------------------------------¨

Koukal jsem se na jeden váš článek, ale je toho moc najednou, těžko se to čte. Ale o té Bille, o tom budu psát, dnes jsem si tam fotil, abych měl fotky k blogu. Může se fotit v prodejně bez dovolení majitele? Pokud tam není zákaz, tak podle mě může, jako bývá zákaz na zámcích. Akorát tam nebývá světlo, blesku by si každý všimnul, tedy fotky nejsou kvalitní.

 

P.P.

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Wednesday, June 08, 2011 5:10 PM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: RE3: IZIP

 

Dobrý den pane Pokorný,

     ten dotaz IZIPu jsem poslal tak, jak jste ho zformuloval, dík.

 

     Karel Čapek kdysi uvažoval o možnosti, že by se měli lidi dozvídat, na co se právě jejich daně spotřebovaly. Snad ani nemusím hledat přesnou citaci; vzpomínám si, že jako příklad uváděl něco jako: 'Vaše daně byly použity na plat školníka pana ... obecné školy v...' .

     Považuji za přijatelně drahé, abychom každý měli na Internetu k dispozici firmu a částku, kterou jsme té firmě daněmi v daném roce zaplatili; získanou ovšem náhodným výběrem ze všech státních výdajů. Jsem přesvědčen, že by to důvěru lidí k naší republice posilovalo. To je podle mne moc zapotřebí, když vidím tu PR propagandu, která tu důvěru profesionálně soustavně v cizím zájmu podrývá. O té potřebě důvěry píšu v článku jak zacházet s trhem ; vzpomeňte si, kolikrát jste asi od známých v poslední době slyšel 'Jó, u nás to ti slavní politici zase zařídějí jen tak, aby si sami nahrabali!' . Tím jsme vlastně naši korespondenci začali.

     Zdraví a pohodu,

          Tomáš Pečený

 


From: Pavel Pokorný
Sent: Wednesday, June 08, 2011 1:07 PM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: RE3: IZIP

 

Dobrý den,

zkusím ještě něco říci.

Vstup do IZIP:

Pokud někdo, lékař, pacient, vstupuje do systému IZIP jen pomocí hesla, tak to snad již nepoužívá žádná banka. Dokonce se doporučuje na psaní hesel nepoužívat klávesnici, ale klikat na obrazovce na čísla, to se hůře odchytává. A vždy tam musí být ještě něco jiného, používá se obvykle potvrzovací sms a nebo bezpečnější a dražší certifikát na kartě či USB, kterým se ta komunikace zašifruje.

 

Pokud IZIP tvrdí, že je registrován u ÚOOÚ, tak to je ze zákona povinnost každého, kdo o někom shromažďuje data (tedy i IZIP) a nemá to povolené ze zákona (lékař se registrovat nemusí). Registrace podle mě nemá s bezpečností nic společného a nikdo z ÚOOÚ na kontroly nechodí.

 

Pokud by měli nějaký certifikát od někoho, tak by ho patrně zveřejnili a tam by bylo vidět, kdo ho vydal. Takto je to „jedna paní povídala.
Mě třeba překvapilo, že se bývalá programátorská firma DialogMIS se „chlubila“ certifikátem ISO 9001 a přitom to s jejím software a zákazníky nemělo nic společného, kvalita měla být v rámci fungování firmy.

Zmíněná norma ISO 2700 je norma na definici pojmů, http://www.iso27000.cz/, tedy podle této normy se definují pojmy a to mě jaksi systém neochrání. Norem začínajících 27xxx je více. Nemají třeba na mysli normu ISO 27999? Jenže tyto normy jsou pouze za peníze (zajímavé, za chvíli budeme platit i za přístup k zákonům  {pro zveřejnění: české zákony jsou volně na Internetu, viz úvod */; za normy se pokud vím platilo vždycky, TP} ), tedy tyto normy nemám k dispozici.

 

Tedy dotaz: Kdo provedl certifikaci podle uvedené normy ISO 27 00, v jakém rozsahu a jaké je její číslo jednací?

 

A nějak mě uniká ten námět Karla Čapka.

 

P.P.

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Friday, June 03, 2011 3:23 PM
To: 'Pavel Pokorný '
Subject: RE: RE3: IZIP

 

Dobrý den pane Pokorný,

     ten dotaz IZIPu možná nebudu muset vůbec posílat. Prosím vyjádřete se mým čtenářům k textu ' obhájila v roce 2010 certifikaci svého systému pro řízení bezpečnosti informací dle mezinárodní normy ISO/IEC 27 000.' z jejich stránek a případně mi navrhněte kontrolní dotaz, snad na číslo jednací té certifikace. {Není určeno k zveřejnění: používám digitální podpisování, s těmi certifikáty vím o co jde. {pro zveřejnění: ale bez toho mi nepřipadají souvislosti dost čitelné, TP}}

     A řekněte nám prosím Vás něco k tomu námětu Karla Čapka.

     Děkuji Vám,

          Tomáš Pečený.


From: Pavel Pokorný
Sent: Friday, June 03, 2011 7:57 AM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: RE3: IZIP

 

Certifikát je , viz http://www.ica.cz/cz/menu/2/produkty-a-sluzby/ něco, co obsahuje také elektronický podpis.

Pokud napíšete https, používáte certifikát na šifrování. Tedy musíte ho mít na svém počítači a musí být na serveru a data se před odesíláním jednou částí certifikátu šifrují a druhou u příjemce dešifrují.

Tedy vedy certifikátem se zde myslí jen přenos mezi nimi, například mezi firewall počítačů. A dál za nimi směrem k databázi jde již o něco jiného.

Výsledkem testu bezpečnosti vy mohl být spíše atest, možná certifikát, ale to je již zde něco jiného, to je papír, který dává celkový výsledek. Tedy v tomto pojetí bych použil spíše dotaz, máte atest? Od koho?

P.P.

 


From: Pavel Pokorný
Sent: Friday, June 03, 2011 7:50 AM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: IZIP

 

Internet Explorer nedoporučuji, požaduje správně naprogramované webové stránky a ty většinu nejsou dobře dělané. Tedy já to dělal pod Firefox.

A to, co vidíte, je jen vstupní obrazovka a předávání hesel. Pak by byla otázka, jaký mají firewall (třeba kolegy má doma jeden počítač jako firewall, což je lepší, než když ho máte na stejném počítači, kde máte data), jak jsou uložená data v databázi, jaké mají zrcadlení disků, zda mají počítače bez možnosti připojení USB, pokud ano, zda se na vnější média to ukládá šifrovaně, jak jsou prověřeni zaměstnanci.  jak jsou chráněna proti požáru. Tedy ten vstupní certifikát je jen počátek.

Tedy ta otázka není jen o certifikátech, já se vracím k tomu, že bezpečnost je komplex pravidel a ty v dotazu nepostihnete.

Tedy spíše,“jaká odborná, atestovaná organizace kontrolovala bezpečnost a ochranu dat  jak to dopadlo“, ty certifikáty byly jen ukázka. Pokud mají svou vnitřní, tak to nic neznamená.

 


From: Pavel Pokorný
Sent: Friday, June 03, 2011 7:42 AM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: RE2: IZIP

 

Dobrý den,

Ta CD jsem jednou nesl z jedné nemocnice do druhé. Vy mluvíte o jedné nemocnici. Tedy jinak, pacient obvykle bývá v jedné nemocnici, tedy předávání z nemocnice do jiné je to méně časté.

 

Na IZIP nebylo žádné výběrové řízení, to bylo VZP mnohokráte vyčítáno a jedna firma kdysi říkala, že by nabídla obdobné řešení. Určitě by se dala na internetu najít.

Co znamená koupit na klíč? Nikdy nekoupíte přesně to, jak to chcete, ani nejdražší účetní systém SAP v Česku.  Tedy, pokud je IZIP dobré řešení, určitě se využívá i ve světě a určitě by se někdo do výběrové řízení přihlásil, to jsem si jist, třeba ta firma. A pozor, neplést informační systém nemocnic či státu s IZIP, jde o úplně jiné řešení. Víc nyní nevím.

P.P:

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Friday, June 03, 2011 2:04 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE3: IZIP

 

Tím 'certifikátem' v dotazu jsem měl na mysli atest od nějaké renomované instituce, která se tím testováním bezpečnosti zabývá,

   TP

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Friday, June 03, 2011 1:31 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE2: IZIP

 

Pane Pokorný,

na otázku

 Díváte se takto i na IZIP? odpovídám: ty cédéčka se musejí nosit jako ty papíry; a doktoři s vnitronemocničním on-line systémem zacházejí (všude, kde jsem s tím přišel do styku) rutinně a pochvalují si ho, stejně jako já.

proč někdo draze vyvíjí něco, co je již vyvinuté ...Takový systém jako je (teď) IZIP, se dal koupit na klíč? Od koho a kolik stojí?

 tak tam najde ty staré špatné výsledky Žádné předchozí špatné výsledky nebyly, ona si ten rozbor a zprávu o něm objednala a opravdu nechápu, proč ji nemohla při dnešní technice dostat elektronicky a tak, aby ji viděli rovnou i ti moji další lékaři a nemusel jsem jim ji pak roznášet na papíře,

    Tomáš Pečený

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Friday, June 03, 2011 1:15 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: IZIP

 

Dobrý už další den pane Pokorný,

 

{...} v kterém mi Váš odkaz na IZIP ukazuje

, a ten odkaz na ČSOB tam ukazuje

 

 

Ten dotaz ({tady jsem měl špatně návrh postupu}) IZIPům, jaký mají certifikát bezpečnosti, mi připadá korektní; ještě mi ho prosím Vás doplňte/upřesněte podle svých znalostí, aby odpověď mohla být relevantní (česky řečeno: abych se neptal blbě). Uvidíme, co odpovědí. Já tu svou "novinařinu" beru takhle vážně.

   Dík,

       Tomáš Pečený

 

{...}


From: Pavel Pokorný
Sent: Thursday, June 02, 2011 6:21 PM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: IZIP

 

Ten odkaz byl špatně.

http://www.vera.cz/vzhled/vera_cert.jpg

Vy jdete ještě dál a chcete po jich, aby IZIP byl ECM systém, viz třeba http://www.trask.cz/ecm. Má ho třeba Česká pojišťovna. Jde o to, že do organizace se posílají maily, faxy, telefonuje se, osobně se tam chodí, posílají vaše PFD a to vše umí systém ECM utřídit, zařadit, tedy uloženo to má být stejně a nezávisle na tom zdroji dat. Tedy otázka na IZIP, umí IZIP ECM? Haha!

Já doufám, že na ten vývoj u IZIP již nedojde a skončí to mrhání peněz. Můžete mě říci, proč někdo draze vyvíjí něco, co je již vyvinuté a na internetu i třeba zdarma (něco z toho umí systém Drupal)? Příklad, určitě existují lidé, co si dělají doma auta, ale je to určitě dražší, než si ho koupit hotové od automobilky. Tedy vzorová řešení jsou vždy levnější, obdobně, kolik stojí účetnictví na míru a kolik vzorové řešení (opět na internetu bývá i zdarma).

 

Vy v mailu říkáte, že na vaše obtíže přišla odborná lékařka. Kdyby se koukla do IZIP, tak tam najde ty staré špatné výsledky, tedy ona nevěřila nikomu a podívala se na vás znovu, jinak.

 

Vy přijdete se zprávou a lékař jí přepisuje, to chápu, ale můžete jí také často přinést od toho druhého lékaře v elektronické formě a nebo někteří lékaři si zprávy posílají mailem, nebo je naskenují. Obdobně se posílají i rentgeny, třeba jen na CD. To již funguje i bez IZIP.

A je tu otázka, kdo první udělá nějaké vyšetření, kdo první dá rentgen na IZIP, ten to také zaplatí. A tím si vyčerpá limit peněz od pojišťovny, kdežto ten druhý by si to jen stáhnul, neplatil a byl na tom ekonomicky lépe. Proč myslíte, že nemocnice nevybavují pacienty při odchodu z nemocnice léky, ač mají, a posílají je za praktickým či odborným lékařem? Šetří své peníze na úkor toho dalšího lékaře, jedou přece na paušál. Zeptejte se, na jak dlouho má být vybaven pacient léky při opouštění nemocnice a pak se ptejte pacientů, zda nebyli ošizeni, pokud ano, proč to nereklamovali? Tím šidí třeba u praktika své sousedy o léky, které musel praktik předepsat místo té nemocnice a na ty další pacienty nezbude, vyčerpá s limit od pojišťovny. Díváte se takto i na IZIP?

 

Vy vycházíte také z toho, že zdravotnictví platí, tedy že lékař by něco měl. Třeba VZP bohužel platí zásadně po termínu splatnosti. Všechny pojišťovny z ekonomických důvodů rozporují, co se dá. Tedy skoro nikdy nezaplatí za pacienty vše, co se udělalo. Třeba jako by vám pojišťovna po nehodě v autoservisu nezaplatila vše, že to nebylo nutné, že to světlo ještě svítí, i když je poškozené, ale zase není poškozené tak moc. Proto by měl být vztah pacient-pojišťovna a ne tak, že pacient odchází a nezajímá ho, zda za jeho ošetření pojišťovna zaplatí či ne. Ale já říkal, že by za vedení IZIP to měl platit lékařům IZIP, ten přece fakturuje VZP, ne?

 

Otázka na IZIP ohledně bezpečnosti?

To vám asi neřeknou, kdyby vám to řekli, tak tím to prozradí a sníží tím bezpečnost. Tak jedině takto: Která renomovaná či akreditovaná organizace ověřila, že je IZIP bezpečný? A co vím, banky si to dělají sami, ale tam je to tak, že u banky máte volbu, třeba polské bance věřím méně než třeba ČSOB.

 

Dejte si https://as.izip.cz/auth/clientlogin/access/normal a klikněte na ikonu vlevo od odkazu

pak si dejte

https://ib24.csob.cz/ a opět klikněte na ikonu

Vidíte ten rozdíl? Dejte si Více informací a porovnávejte.

 

P.P.

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Thursday, June 02, 2011 3:48 PM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: IZIP

 

Pane Pokorný,

    dík za tu odpověď. Ten Váš odkaz se mi nenašel; rád bych se pro své čtenáře těch IZIP na tu bezpečnost zeptal. Byl jsem u nich osobně, s dotazem proč si tam nemohu svá data dávat v těch formách, např. *.pdf, v nichž mi je laboratoře poskytují. A jejich odpovědi jsem rozuměl tak, že je to předmětem vývoje a že to v nějaké příští verzi bude. Teď jsem se jejich prostřednictvím podíval na to, kolik moje léčení v poslední době stálo; jsou tam zajímavé věci. Začal jsem se o to zajímat v souvislosti s odstavcem obsahujícím slovo 'alternativní' článku výchova, vzdělání a propaganda .

   Nesouhlasím s Vaším názorem, že by bylo  lepší, když pacienta lékař zná i bez zpráv. Právě prostřednictvím laboratorního vyšetření mi před několika lety přišla odborná lékařka (nikoliv internistka) na příčinu a nápravu potíže, s kterou marně zápolily lékařské kapacity celý můj dlouhý život.  

   Nesouhlasím ani s Vaším názorem, že IZIP je pro lékaře něco navíc, tedy že lékař by měl dělat něco navíc a nic za to nedostat, on ty moje zprávy musí pracně přepisovat do svých poznámek a skladovat v papírové kartotéce, takže by mu vcelku práce podstatně ubyla, i když by se to musel nejdřív dva dny učit. Vím, že některé z těch počítačů nejsou zatím připojeny k Internetu, ale v týchž institucích (polikliniky, nemocnice i velké) už běží síťový systém, umožňující online předávání např. rtg. snímků i záznamů o léčení jednotlivých pacientů, takže jeho navázání na Internet by {...} stálo jen zlomeček toho, co už za to zdravotnictví zaplatilo.

    Ten dotaz na bezpečnost neumím přesně zformulovat, dělal jsem a dělám věci (televizní program, detaily laboratorních měření a výpočtů), u nichž na nějakém vyzrazení nezáleží; pro to mám cit ještě z průmyslového výzkumu. Byl bych Vám zavázán, kdybyste ten dotaz předběžně zformuloval. Odpověď IZIP a případné navazující informace od jiných lidí a institucí (ministerstvo zdravotnictví) by mohly, potažmo měly, zajímat řadu lidí.

 

    A je ten Čapkův nápad (z April 24, 2011 11:47 AM) tak nezajímavý a neužitečný, že nestojí za zmínku?

    Děkuju Vám předem,

         Tomáš Pečený


From: Pavel Pokorný
Sent: Thursday, June 02, 2011 2:28 PM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: IZIP

 

Dobrý den,

já začnu tím, že IZIP je pro lékaře něco navíc, tedy že lékař by měl dělat něco navíc a nic za to nedostat. Přitom platy manažerů IZIP podle médií byly větší, než si lékař může nechat zdát. Proč neuzavřeli také smlouvu s lékaři, když je lékařů určitě méně, než pacientů?

A zapomínáte na jednu věc, počítač u lékaře na stole neznamená připojení k internetu a to IZIP potřebuje. Zaplatí IZIP i to připojení?

Já se na lékařskou zprávu dívám jako na zprávy, a nic není staršího než včerejší zpráva. Tedy lékař může věřit jen sobě, ne zprávě, co když jí pacient upraví? A není lepší, když pacienta lékař zná i bez zpráv? A ne jako nyní, když chtějí opět lékaře přidělovat.

IZIP tvrdí, že mají data chráněná. Lidé toho napovídají… Je někde uvedeno, jak? Opravdu si myslíte, že mají stejné zabezpečení jako banky? Kde by na to vzali peníze? Je rozdíl mezi vydělávající bankou a IZIP, žijící z faktur VZP? Mají na to nějaký papír, že to vyhovuje nějakým standardům? Prošlo to nějakou atestací, viz něco jako http://www.vera.cz/vzhled/vera_cert.jpgkreditací? A rozdíl mezi bankou a IZIP je také ten, že u banky máte možnost volby, když jí nevěříte, u IZIP alternativu zatím nemáte, proč?

O zdravotní stav klientů mají zájem pojišťovny nabízející různá pojištění související se zdravím. Když někdo prodá či zveřejní data z IZIP, kdo vám uhradí škodu, že vám třeba jen zvýší pojistné, A když se vynese na někoho, že má AIDS? Byla již prodávána data ze švýcarských bank. Koho budou žalovat poškození pacienti, IZIP nebo lékaře, který IZIP data prokazatelně poskytnul? Jak se k tomu vyjádřila IZIP, podle mě nijak.

P.P:

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Thursday, June 02, 2011 12:52 PM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: IZIP

 

Dobrý den pane Pokorný,

    píšu Vám k článku Zazipujme IZIP–2: Lékaři nemohou věřit ani kolegům, natož IZIP. z Vašeho blogu.

    Při svém věku jsem teď hodně kolportér papírových lékařských zpráv, které se mne týkají; a stejně nestačím zařídit, aby všichni mí lékaři je měli. Takže pro jejich orientační informovanost o mně by byl IZIP skvělý nástroj, kdyby ho ovšem aspoň některý z těch lékařů používal. Všichni se vymlouvají, ačkoliv skoro všichni mají na stole počítač. O postoji MUDr. k technice vím své; a tedy i o skutečném důvodu, proč to nepoužívají. Argumenty: prý nedostatečná spolehlivost a nedostatečná možnost ochrany dat. Ale nechtějí slyšet, že banky mají účty ochráněné dostatečně dobře a že to, co si tam vložím a někomu posílám, mi evidují a chrání tak dobře, že to pro mé zdravotnické údaje musí bohatě stačit, když to stačí i pro miliardové obchodní transakce. V čem je tedy skutečný problém? Vaši odpověď bych zase rád vyvěsil do té korespondence s Vámi; je tam i můj předchozí dotaz z April 24, 2011 11:47 AM.

    Dík,

        zdraví a pohodu,

            Tomáš Pečený

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Sunday, April 24, 2011 11:47 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: ještě k datovým schránkám

 

Dobrý den pane Pokorný,

    tu svou datovou schránku kajícně obnovuji, při komunikaci s institucí mi bez ní vznikala zbytečná nejistota identifikace; mám to ve správním řízení.

 

    Ale píšu Vám s jiným dotazem: prosím Vás podívejte se do mého článku Topolánek versus Klaus? na ten návrh, který kdysi uveřejnil Karel Čapek. (Ono to pod ten nadpis patří moc volně, takové potíže vznikají tou mou snahou posuzovat věci ve všech možných souvislostech.) Nešlo by to informování každého o tom, co a komu právě on svými daněmi zaplatil (náhodným výběrem ze všech poplatníků, tak, aby součet pro každého příjemce souhlasil), dneska už s přijatelnými náklady uskutečnit? Snad by ani tolik nevadily počáteční obtíže; pořádný zveřejňovaný audit aspoň náhodných výběrů, s dozorem notáře a těch vybraných lidí a příjemců, by podle mne vedl k dostatečně rychlému odladění, spěch na to není.

    Řekl bych, že peníze, které by to stálo, by se v důvěře lidí ekonomice bohatě vrátily a že PRopaganda, která to napadne, se dá těmi zveřejňovanými audity překonat a nedokáže paralyzovat zlepšení aktivní účasti lidí na demokratické politice.

    Dík,

        Tomáš Pečený

 

-----Original Message-----
From: Pavel Pokorný
Sent: Wednesday, February 16, 2011 2:05 PM
To: Tomas.peceny
Subject: RE: ještě k datovým schránkám

 

Klidně. P.P:

 


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Wednesday, February 16, 2011 12:54 PM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: RE: ještě k datovým schránkám

 

Dobrý den pane Pokorný,

    dík za odpověď, nebudete-li protestovat, vyvěsím ji také,

         Tomáš Pečený

 

-----Original Message-----
From: Pavel Pokorný
Sent: Wednesday, February 16, 2011 12:50 PM
To: tomas.peceny
Subject: RE: ještě k datovým schránkám

 

 

Dobrý den,

no, ono s tou elektronizací je to stejné všude, viz můj blog o IZIP.

A nevím, za co chtějí těch 200 Kč.

Já byl na poště loni v listopadu, heslo mě expirovalo a tím tam patrně byl pouze omezený počet špatných přihlášení a někdo se možná pokoušel do ní dostat a zablokoval mě jí.

Ale bez problémů a zadarmo jsem dostal nové konto a heslo, ta paní na _poště mě již zná, jak jsem tam naposledy reklamoval vydaný digitální certifikát a jejich správce byl dokonce u mě na počítači (problém byl v tom, že já měl verzi MS IE 8, rok stahovanou v rámci aktualizací, oni podporovali verzi 7, na poště nemají automatické aktualizace), tedy ví, že problém je spíše u nich a ne u mě..

Já mám u schránky nastavené upozornění přes mail, že něco přišlo.

 

Česká pošta je státní podnik, ale na hlavní straně webu to neuvádí.

Schránky dostali proto, že jim měly klesnout příjmy z doporučených dopisů. Poštu řídí Hrdá, která pomáhala likvidovat Tvrdíkovi aerolinie, nyní jí vyhazují i zde.

Já datovou schránku používám a mám "zlomyslnou" radost, že to adresát musí vytisknout a namnožit. Třeba jednou mě na soudu "buzerovali", že to podání mělo být s kopií, teď jim to posílám přes schránky.

A možná víte, že chtějí nyní využít datové schánky na výběrová řízení, aby se nemohlo třeba antidatovat.

Hodně soukromých firem má akreditace na něco, typicky stanice technické kontroly, klidně by to mohl dělat někdo komerční na základě výběrového řízení, když to umí.

 

Ne, nechci do ničeho vstupovat, boj s větrnými mlýny prohrál již Don Quijote, tak ho nechci následovat. Berte to tak, že dobrá obsluha si nějak poradí i se špatnou technikou. Tady by se spíše mohlo podívat, jak to dělají jinde ve světě, já jsem pro přebírání toho, co funguje a  nevymýšlet "české cesty".

 

Víte, že v USA neexistuje, že by vám poslali předvolání k soudu doporučenou poštou či elektronicky? Tam má občan právo vědět, že je soud a musí mu předvolání předat někdo osobně a do ruky, tedy se ho aspoň tím předvoláním dotknout, pak je doručené. Já byl třeba nyní 21 dní mimo Česko a u nás po 15 dnech je zásilka považovaná za doručenou a vrací se adresátovi. Není přece v normální zemi možné, aby někdo nevěděl o soudu, jehož je účastníkem, jenom třeba proto, že je na dovolené či na roční cestě kolem světa, jako moje známá Adriena, viz blog na idnes.

 

Pavel Pokorný

 


From: Tomas Peceny
Sent: Wednesday, February 16, 2011 12:08 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: ještě k datovým schránkám

 

Dobrý den pane Pokorný,

     dnes jsem znepřístupnil, tj. de facto zrušil, svou datovou schránku. Byla s tím hlavně spousta starostí a teď po mně chtěli ještě 200 Kč za to, že mi nešlo se přihlásit ke změně hesla snad dokonce ještě v termínu. Neuměli mi při tom říci, jestli v té schránce ještě něco nemám, to se budu ještě vyptávat infolinky, abych minimalizoval riziko, že mi začnou běžet sankce za nevyřizování něčeho doručeného. Tak jsem s tím, já - takový fanda elektronického vyřizování, skončil.

     Mladší příbuzný mi k tomu napsal: 'Jojo, holt stát se musí starat o naprosté minimum věcí.

Mohl by ale např. najmout soukromou firmu, která by to zajistila a měla zájem na bezproblémovém a masovém používání.'

     Moje řeč; ale to by bylo zase křiku o lobbyingu a podpoře vyvolené firmy státem. (Já vlastně ani nevím, jaký je poměr toho stávajícího provozovatele, to je nejspíš Česká pošta, ke státu.) Kdybyste snad byl nějak do té věci vstoupil, mohu Vám pomoci s analýzou toho uživatelského rozhraní; ale sám se jim vnucovat nebudu, mám dost jiných starostí.

     Děkuji Vám za pozornost,

          Tomáš Pečený

 

 

{Pro zveřejnění tu text doplňuji,

                       Tomáš Pečený,                                                5.11.10}

From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Friday, November 05, 2010 11:16 AM
To: 'Pavel Pokorný'
Subject: Opencard

 

Dobrý den pane Pokorný,

     na korespondenci s Vámi jsem si vzpomněl teď, když si žena pořídila kartu Opencard, podle samochvály "chytrou kartu" "pro Vaše pohodlí". Bez legrace: ta karta sice obsahuje datum narození, ale aby se dal přes Internet koupit kupon pro manželčinu věkovou kategorii, musí se podle infolinky (pražské číslo, ne to zvlášť placené, už jsem ho znova nevypátral) jít nejdřív strčit do nějakého 'validátoru' snad ve stanicích Metra. Vedení na jejich stránkách k zaplacení ta infolinka neposkytuje vůbec (jsem sice specialista těch věcí, ale bez toho vedení jsem měl potíže), odkazuje na tu drahou. Její informaci rozumím tak, že nejde koupit jen část období, např. od pořízení karty do konce roku (tomu jsem rozuměl špatně) . Návod na 'Náhradním jízdním dokladu' jsem musel studovat doma - silnou lupou. Fotku, kterou si žena vyžádala (formulářem objednávky) zpět, jí neposlali. Ach jo.

         Tomáš Pečený

 

======================================================================================

 

Pane Pokorný, dík za ten souhlas,

                        Tomáš Pečený

 


From: Pavel Pokorný
Sent: Sunday, December 13, 2009 7:00 PM
To: 'Tomas.peceny'
Subject: RE: Blog.idnes neděle

 

Dobrý večer,

oni přece vyhodili Zajíčka a ten to nyní dává do pořádku na ministerstvu spravedlnosti a na ministerstvu vnitra jsou ti, co tvrdili a tvrdí, že jim to vše funguje že tedy uživatelé jsou ti „blbí“.

A že soudy posílají co je napadne, kam je napadne, na rozdíl třeba od finančních úřadů, kde to dělají tak, jak mají, co s tím? A dodnes mě ten soud neodpověděl ani na jedno upozornění, že nechci být účastník nějakého jejich řízení.

Klidně si to u sebe vyvěšte.

P.P:

 

From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Sunday, December 13, 2009 4:02 PM
To: 'Pavel Pokorny'
Subject: RE: Blog.idnes

 

Dobrý den pane Pokorný,

     moje řeč. Ale já holt jsem dědek, který hodně (špatného) pamatuje a tak u mne převládá pohled 'Zaplať evoluce za to'. I proto bych ten Váš příběh rád viděl jako oficielní sdělení tomu ministerstvu, které ty schránky provozuje, ať se k tomu vyjádřejí; to už si všimnou, že to mají opravit.

     Co byste říkal tomu, kdybych tuhle naši korespondenci také vyvěsil na tu svou stránku?

     Dík,

         Tomáš Pečený

 


From: Pavel Pokorny
Sent: Saturday, December 12, 2009 8:33 PM
To: Tomas.peceny
Subject: Re: Blog.idnes

 

Dobrý večer,

já našel váš mail při kontrole spamů. Pochopil jsem to i vaši poznámku.

Ale co by řekl někdo mladý, který dobu našeho mládí nezažil? My můžeme srovnávat, on ne.

Ano, jenže já byl rozčilen také tím, že jsem kupoval certifikát na poště a manžela musela zavřít ordinaci, vystála si frontu a ono to nešlo. Podle účtu za telefon jsem pak protelefonoval 48 Kč a stále to tam zavěšovali, poslal jsem mail. Druhý den jsem chytil známého na místní poště, ten s tím také nehnul a to jsme prohlíželi i registry, a poradil, vše znovu. Půjčil jsem si v práci notebook a s manželkou opět na hodinu na poštu, zrušit včerejší a ono to zase nešlo. Známý ke mě dorazil a po 1,5 hodině mě napadlo, že by to mohlo být ve verzi MS Internet Explorer verze 8, která se stahuje automaticky při aktualizaci již skoro rok a pak to byla záležitost na 15 minut a chodilo to. Pochopitelně faktury byly na 2 certifikáty. Kdyby fungovala hotline a kdyby uvedli, že jim to funguje pouze s verzí 7, žádný problém. A to mě naštve, manželka, která to potřebovala, tu není proto, aby jim ty mouchy vychytala a ještě jim za to platila.

Víte, dnes je hodně lidí sebevědomých, hlavně ve fakturaci. Ale třeba k počítačovým programům vytvořit dokumentaci a nebo vylézt z kanceláře mezi lidi a komunikovat s uživateli, to neumí. Ono jim to přece funguje a blbí jsou uživatelé, kteří to neumí obsluhovat, vždyť je to přece "user friendly".

 

Pavel Pokorný



 

2009/12/9 Tomas.peceny <t.peceny@volny.cz>

Dobrý (už asi další) den pane Pokorný,
  mne tam zarazila nějaká Vaše {ona byla někoho jiného, poznámka TP pro zveřejnění}poznámka typu 'Udělali někdy naši politici
něco jiného než pro své tunelování?!', možná jemnější. Já jsem na tohle
hodně alergický: skoro celý život (jsem ročník 1936) jsem žil v těch
levičáckých blbincích, kde člověku za kus řeči hrozila zkáza celého rodu a
nic nebylo a lidi byli tak otrávení, že na nějakou službu druhým s chutí
nebylo (určitě v tom druhém, kdy už jsem se orientoval) ani pomyšlení. A tak
si říkám, že bychom měli mít radost, že to tu máme takhle a že je to systém,
který se (na rozdíl od toho minulého) průkazně postupně soustavně vylepšuje.
Takže v tom zavádění elektronizace do styku s úřady vidím pokrok a ty chyby,
které Vás rozčilují, přičítám obvyklým potížím při zavádění složitého
informatického/administrativního systému, jak to oba známe ze své praxe.
  Mouchy se holt musejí vychytat; dělejme pro to něco konkrétního; třeba
byste právě v té práci dobře uplatnil ty své znalosti a zkušenosti,
     Tomáš Pečený

> -----Original Message-----
> From: Pavel Pokorný
> Sent: Wednesday, December 09, 2009 10:18 PM
> To: t.peceny@volny.cz
> Subject: Fwd: Blog.idnes
>
> Dobrý večer,
> nějak mě uniká, na co reagujete. V posledním blogu jsem psal, že když se
> našla chyba v programu pro komunikaci s bankou, který jsem distribuoval,
> tak se musely zkontrolovat úplně všechny funkce programu znovu, zda
> fungují i po opravě, tedy zda se tam úpravou neudělala nějaká chyba. Tak
> nevím, co máte na mysli.
>
> Komunikace s erárem smysl má, ale musí to dělat někdo, kdo tomu rozumí a
> umí to. Třeba v autě máte vše na skoro stejním místě, tak sednete a
> většinou odjedte. Programy, co dělá erár, jsou každý dělaný úplně jinak a
> pro odborníky, většina lidí třeba neví, co je to certifikát a v postupech
> se říká, že si je máte nainstalovat, ale  co že to je a jak se to
> instaluje? Tedy znovu, kdyby byly programy dělané pro lidi a ne odborníky,
> tak by to fungovalo.
>
> Díval jsem se zběžně na vaše blogy a je toho tam moc dohromady a nenašel
> jsem tam nic k bankám či eráru. VPS signál třeba chápu, ale televize je mi
> obecně ukradená a chápu také assembler! A já programoval v strojáku Minsk
> 32, na počítačích EC (IBM36, 370) , data Robotron atd. Vybavuji si z
> assembleru a strojáku 450001 bylo myslím LA (Load Adress), STA - pošli do
> paměti, CMP - porovnej, a víc mě nenapadá. Kde ty časy jsou.
> Pavel Pokorný
>
>
>
> # ------------ Původní zpráva ------------
> # Od: blog@idnes.cz <blog@idnes.cz>
> # Komu: Pavel Pokorný
> # Kopie:
> # Předmět:
>
> # Datum: 09.12.2009 17:25:49
> # ----------------------------------------
> # Ve vašich odkazech v blogu přibyla tato nová zpráva:
> #
> # Odesílatel: t.peceny@volny.cz (ze stránek)
> #
> # Text zprávy:
>  Dobry den pane Pokorny,
>        musi podle Vas kazda chyba znamenat spatny umysl? Takze ti, kdo udelaji tu
>  Vami citovanou zakonitou chybu v programu pro banku uz jsou jasne vinni tim, ze
>  se ji pokusi vykrast? Ma se vubec ta elektronicka  komunikace s erarem zavadet?
>  O mych nazorech na tyhle i jine veci byste se docetl na strance
>  www.volny.cz/tpeceny .

K článku

http://pavelpokorny.blog.idnes.cz/c/112311/Jak-me-datove-schranky-dostaly-do