{K tomu 'akademickému cvičení na téma Webbova dalekohledu', totiž zkoumání možností kombinace astronomického dalekohledu a interferometru (viz dále 'delení' 'dalekohledu?'), jsem se teď v r. 2021 vrátil. Dalším počítáním se ukázalo, že pro rozdělené zrcadlo není ten vrchol závislosti intenzity na směru jediný. Výpočet pro ten Webbův dalekohled nedělený, λ=25 μm ukazuje

vodorovně obloukové vteřiny (orientačně - započítával se i středový díl).

Webbův dalekohled, λ=25 μm, díly zrcadla 20x dál od sebe ve směru rovnoběžném se stranou dílů

vodorovně zase obloukové vteřiny (orientačně - započítával se i středový díl)

Získaný obraz by bylo potřeba počítačově zpracovávat. K tomu se snažím získat pozornost odborníků na to zpracování obrazu, protože vidím, že při vlnové délce 25 μm je rozlišovací schopnost toho zrcadla s průměrem 6 m stejná jako ve viditelné oblasti dalekohled s optikou průměru 12 cm a podle mého názoru by její zlepšení astronomům pomohlo.

          Tomáš Pečený         25.9.21}


{Viz i na konci textu Ukrajina potřebuje naši dobrou součinnost s NATO a my ubezpečení naší pozice v EU u slov 'Na té akutní nebezpečnosti jsme se tenkrát otřeseni shodli',

          Tomáš Pečený        15.6.15}

 Subject: Re: Homeopatie
Date: Tue, 19 Aug 2014 17:11:24 +0200 (CEST)
From:Přírodovědec2
To: Tomáš Pečený <t.peceny@volny.cz>

        Ahoj Tomasi,
        jsem pozadu se ctenim emajlu, takze teprve ted jsem narazil na 
Tvuj emajl prof. Hertovi a sdeluji, ze pan profesor 9. VIII. na tu 
chorobu, o ktere se zminoval, umrel. Minuly tyden jsme mu byli vChomutove 
na pohrbu. Dozil se 86 let a byl to nejpilnejsi clovek daleko siroko, 
ktereho jsem znal.
                Pozdravy,{...}

From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Monday, January 28, 2013 8:14 PM
To: Vaclav Horejsi
Cc: Dr. Čulík

Bcc: přírodovědec2
Subject: protest

 

Dobrý den pane řediteli, {zdravím dodatečně také přírodovědce2 a Dr. Čulíka}

    protestuji proti obsahu Vašeho článku Zlojedi na Hradě i ve Strakovce – co na to občanská společnost?. Prosím odpovězte mým čtenářům a tím i čtenářům Britských listů na mé otázky:

 -   Odkud máte informaci nebo aspoň přesvědčení, že člověk pravomocně neodsouzený (za 8 let od sdělení obvinění) je 'zločinec' a pachatel 'trestné činnosti' a

-    kde jste vzal to tvrzení, že bude moci 'ponechat si obrovské zisky'?

    

     Jsou obsaženy v mém textu Jsme už v obdobě září 1938!? Média a amnestie prezidenta Klause. Lidé bděte! . Zajímalo by mne a mám za to, že i mé čtenáře a čtenáře Britských listů, co o serioznosti informací v tom Vašem článku soudí paní doc. Cvrčková.

 

           Tomáš Pečený


From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Wednesday, September 26, 2012 4:15 AM
To: '{...}'; Martin Soukup
Subject: IZIP, kruhy v obilí

 

Nazdar {...} a Martine,

    prosím vás oba, abyste se podívali na to, co dělám kolem IZIP{...} , Tebe se týká hodně ten můj nepodařený pokus návrhu pro generálního ředitele IZIP. Proto jsem Ti včera (vlastně už předevčírem) zavolal ten klíčový údaj o skutečné ceně systému IZIP pro každého klienta. Byl bys tam šel, kdyby Tě pan ředitel pozval?

    Hlavně Martine, ale  {...}  jsem snad ten Tvůj odkaz na příslušnou stránku o kruzích v obilí poslal. Nepamatuji se, jestli jsme při tom uvažovali možnost použití padákových kluzáků. Já jsem si teď totiž uvědomil, že to položené obilí by asi stačilo na start motorového typu; na Rané mne překvapilo, jak malý hluk ty motory s tlačnou vrtulí dělají. Takže ta "mimozemská" záhada má i takovéhle pozemské řešení.

    Zdraví a pohodu,

        Tom

 


{přece jen to vyvěšuji, kvůli souvislosti s tím následujícím mailem; část barev v tom dopisu byla,

     Tomáš Pečený         26.9.12}

 

From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Monday, May 14, 2012 8:41 PM
To: přírodovědec2
Cc: prof. Hořejší
Subject: Däniken

 

Nazdar {...}, {dobrý den pane profesore,}

     chceš-li se zase "potěšit" pořadem té "superseriozní" České televize (panem profesorem Hořejším a dalšími tolik ochraňované proti "zlým" pravicovým v čele s prezidentem): Podívej se na ČT24 14.5.12 kolem 18:34. Budeš mít možnost poznat pana von Dänikena osobně a podrobně se seznámit s jeho poznatky. {Já už tuhle větev asi přestávám vyvěšovat, paní doc. Cvrčkové se podařilo mi to dostatečně otrávit; takhle bych jen škodil Sisyfosu. Stejně mám za to, že kdybychom se s ní mohli setkat osobně, domluvili bychom se o té serioznosti médií a snad i o prezidentově roli v té věci lépe, než si myslí; tak jako nad tím Hájkovým úletem. Levicovost se dá libozvučně opěvat, 'aber die koncen', jak říkával táta o jiném levicovém, viz i */ u slov 'Werich začínal vidět, kam to vede. Póóózdě.'}

     Zdraví a co možná pohodu,

          Tom

 


{Poprosil jsem ho, aby se podíval na témata z dopisu pro paní doc. Cvrčkovou February 23, 2012 2:18 PM, která už nedávno dostal.

     Tomáš Pečený         24.2.12}

{Zeleně tu vyznačuji náhrady a doplňky textu pro zveřejnění, bleděmodře detaily mého textu, které by další korespondencí nešikovně zdržovaly; ve Word se dá vyhledávat i jen podle formátu, tedy např. podle té bleděmodré barvy písma.

     Tomáš Pečený         2.6.11, 3.6.11, 1.11.11 až 21.1.12 a 30.1.12. a až 10.8.12}


Tady viz korespondence s fotonikem .


From: Tomas Peceny 
Sent: Saturday, January 21, 2012 5:25 PM
To: '{...}'
Subject: reserse; podekovani - RE: delení Webova dalekohledu?

 

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

     dík Ti za tu radu {...}.

      Samozřejmě si nemyslím, že mám významnou pravděpodobnost zasáhnout do projektu Webova dalekohledu. I když ten odklad do r. 2018, o kterém jsi mi napsal, by na to bohatě stačil; to by se ovšem museli přizpůsobit té změně konstrukce všichni, kdo už pro ni mají vyprojektovaná speciální zařízení. Ona by u ohniska ale moc zásadní změnu nepotřebovala. Ta velká rozlišovačka by se hodila i těm infračerveným měřením. Také jsem v Tebou doporučené literatuře viděl, že jedním z účelů je přesné měření Hubbleovy konstanty a na to by se právě to podstatně lepší rozlišování cefeid i v trochu vzdálenějších galaxiích moc hodilo.

      O umístění dělených zrcadel dál od sebe jsem nikde nic neviděl, ovšem takovými věcmi se moc nezabývám; přitom mi ta věc vrtá hlavou už dlouho, ten váš systém rozložený po velkém území mi ji připomněl. Jsem si prakticky jist, že to technicky jde, a za skoro stejné peníze jako když jsou ty díly u sebe. Takže obecný článeček o té možnosti nemůže škodit, třeba z Nature by zase zařídili (ale viz dále u jména 'Nature') vyjádření někoho v té věci významného a tím se tomu nějaká pozornost dostane, jestli to už někdo v úvahu nebral a nezjistil, že to z nějakého důvodu nejde.

      To bych si teď rád našel rešerší; a taky to, jestli někdo uvažuje o temné hmotě jako ekvivalentu energie prostoročasu samého, abych nemusel se vším jen využívat Tvůj rozhled. {...} přístup do informačního systému {...} Za tu radu bych Ti také byl moc vděčen.

 

      Vidím i další souvislost s tím, o čem jsme si psali: před několika týdny sis pochvaloval, jak jsou teď lidi na Zemi pěkně propojeni Internetem a maily a já jsem psal o té posloupnosti nejvýše šesti známých; to znám možná také od Tebe. Před několika lety jsi mne upozornil na Google, to jsem tenkrát chápal jako výkřik techniky odborných a vědeckých informací a radostně to {...} využívám. Nedávno jsem si při stříhání vlasů povídal s holičkou, důchodkyní, o dovolené. A slyším 'Na to se zase podívám do Google'. Před několika dny jsem pochválil jiné holičce, mladé mamince, její internetovou stránku, jak je pěkně profesionálně udělaná; v domnění, že si při tom svém podnikáníčku dovolila takový výdaj. Jenže ona si tu stránku udělala úplně sama nějakým veřejným trošku placeným redakčním systémem. Něco podobného jsem už před časem viděl u vnuka {...}. Je opravdu senzace, jak ty současné možnosti měnějí život i našich lidí, o tom jsme si psali i s jinými.

      Zdraví a pohodu,

            Tom


From: {...}
Sent: Friday, January 20, 2012 11:15 PM
To: Tomas Peceny
Subject: Re: delení Webova dalekohledu?

 

      Ahoj Tome,

zkus tuto adresu:

      http://www.jwst.nasa.gov/scientists.html

Tam je odkaz na stranku http://spie.org

kde jsou technicke papery, jenze jsou tistene v casopisech, ktere vyzaduji

poplatek za kazdy otevreny technicky paper.

       Nicmene na jakekoliv zasadni upravy JWST je v tuto chvili uz pozde,

je to pouze akademicke cviceni.

                  Pozdravy, {...}

 


From: Tomas Peceny
Sent: Friday, January 20, 2012 3:18 AM
To: '{...}'
Subject: delení Webova dalekohledu?

 

Nazdar {...},

    

{odháčkovaný text}

 tohle je orientační výpočet rozlišovačky modelu plného zrcadla a jen několika kusů jeho povrchu.

Model je obdélníkové zrcadlo šířky (té podstatné) 20 m, ohniskové vzdálenosti 100 m, světlo 500 nm,

těch kusů je ze zrcadla vybráno dvacet, každý v šířce 0.1 m. Na vodorovné ose je úhel v jednotkách

vlnová délka světla/ pološířka zrcadla či souboru dílů, na svislé relativní intenzita obrazu hodně vzdáleného bodu (rovinné vlny).

   Takže úplně špatně ta myšlenka není. Prosím Tě, pošli mi odkaz na nějaký podrobnější článek o té konstrukci Webova dalekohledu, abych to spočítal přímo pro něj, jak jsem psal. Chtěl bych to zase poslat do Nature. {Ale neudělal jsem to, jiné osobní i obecné věci mi připadaly důležitější; kdyby ten námět měl tak převratný význam, byl bys na to ty kolegy upozornil. TP 10.8.12}

   Dík Ti,

       Tom


From: Tomas Peceny

Sent: Thursday, January 12, 2012 2:58 PM
To: '{...}'
Subject: Webuv dalekohled aj.

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

     jsem moc rád, že už jsem Tě zase slyšel z Prahy.

     Na ty moje dotazy a přání se prosím Tě podívej rovnou na stránku korespondence s Tebou . Jednak to tam máš všechno seřazené a nemusíš nic vyhledávat, a jednak jsem tam připsal bleděmodře ještě pár detailů, které jsem Ti radši ani neposílal mailem, abych zbytečně nezahušťoval tu korespondenci, která už tak je na hranici Tvých časových možností.

     Dík, i {žena} Ti děkuje za pozdrav,

         Tom

 

{Politiky se týká i další dopis, jehož kopii jsem Ti poslal, ale který tu ještě nevyvěšuji, protože hlavní adresát si vymínil, že ho zveřejní sám a že to asi nebude dnes. A také aktualizace (tučný text) mého článku je EU vyděračská organizace?.

     Tomáš Pečený        12.1.12}

 

{Hlavně, že tolik píšu o škodlivosti PRopagandy a newspeaku. V téhle korespondenci jsem sám místo správného 'užitek z kontaktu s jinými vědci...' napsal 'užitek z kontaktu na komunity vědců...'; k těm komunitám se chci ještě vrátit a porovnat tím aktivity Dr. Švihlíkové a Ing. Hoška.

     Tomáš Pečený         5.1.12}

 


From: Tomas Peceny
Sent: Thursday, January 05, 2012 2:11 AM
To: ' {...}'
Subject: Webuv teleskop zmenit?

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

     když čtu o těch odkladech: ty díly hlavního zrcadla snad ještě nejsou vyrobené; brání něco tomu, aby byly nabroušeny na větší ohniskovou délku a nebyly sesazeny rovnou k sobě na ten průměr 6 m */, ale umístěny dál od sebe, zatím na mechanickou konstrukci rozměrů desítek až stovek metrů? To by zachovalo cenu skoro, množství zachyceného světla taky, ale doufám by to hodně vylepšilo rozlišovačku **/. I ty fígle s řízením fáze světla od jednotlivých dílů a celkové uspořádání, které jsem si vymýšlel pro ten superdalekohled, by se také mohly použít, jejich cena je proti celému projektu zanedbatelná.  

     Dík Ti za pozornost,

          Tom

 

*/ Ten Tvůj dopis znamená, že ty díly mají být blízko u sebe, nebo vymýšlím něco, co už je vyprojektováno? Dík Ti za osobní odpověď, že mají. Je vůbec rozdíl mezi rozlišovačkou šestimetrového a stometrového zrcadla k něčemu? Tu obdobu velikánského zrcadla jsem si vymýšlel kvůli exoplanetám. Možná by se to zlepšení hodilo pro rozlišování mj. cefeid v "blízkých" galaxiích.

 

**/ Nepočítal jsem to, ale připadá mi to skoro jisté. Radši než (jen) teorii bych viděl zkoušku malého modelu, totiž existujícího astronomického zrcadla, před které se umístí neprůhledná folie s několika dírami; pro zjištění, jestli se praktická rozlišovačka tou dírovou clonou moc zhorší.

 

 


From: Tomas Peceny 
Sent: Sunday, January 01, 2012 4:50 PM
To: '{...}'
Subject: podekovani - RE: Verneovka2
Importance: Low

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

   dík Ti, já už jsem se bál, že v tom důchodu zaostávám, tak jsem si pustil technickou fantazii na špacír. Už mám i mail na experta optoelektroniky*/, abych z něj páčil technické údaje o parametrech, zejména realizovatelném rozsahu, toho zpožďování fáze světla měněním indexu lomu. Teď se ho ani nebudu ptát, to může počkat těch pár století, než na to budou peníze. I když to možná nebudou staletí, protože nejde o peníze řádu >(50km/6m)2 x 1G$, ale "jen" o několik až několik desítek Hubbleových teleskopů. Počítejme rovných deset i na ty náklady navíc, tedy podle 1/ "jen" 35G$, to je asi 10$ na člověka na zeměkouli. Např. já bych je na to dal a naštěstí jsou i hodně bohatí lidé a instituce, aby to zaplatili za ty, kteří nechtějí nebo ještě nemohou. Prosím Tě, mrkni se někdy také na to, jestli někdo uvažuje o té vlastní energii prostoročasu jako ekvivalentu temné hmoty. A na těch kongresech se občas někomu zmiň, že to odklánění asteroidu by bylo dobře pořádně vyzkoušet; s tím bych radši do XXV. století nečekal, dopad na Jupiter jsme viděli, takže bych na ten interval šedesáti milionů let moc nespoléhal; zeměkoule by bylo dost škoda, když pořád ani nevíme, jestli je někde nějaká jiná taková, natož s krásnými ženami, kytičkami, zvířaty a tomu všemu prospěšnými (i ženského rodu) zemědělci, dělníky, techniky a zejména mnoha umělci, politiky, duchovními a vědci. Třeba ten společný vesmírný nepřítel může pomoci, aby se lidi domluvili; viz tu dříve doplněk s výrazem 'Čchang-čeng'.

   Pozdrav do {...} i od {mé ženy},

       Tom

 

*/ Za ten tímto děkuji člověku, kterému posílám skrytou kopii.

 

> -----Original Message-----

> From: {...}

> Sent: Sunday, January 01, 2012 12:49 PM

> To: Tomas Peceny

> Subject: Re: Verneovka2

>

> Ahoj Tome,

> vidim, ze zijes uz ve XXV. stoleti. Momentalne se chysta Webuv teleskop,

> ktery bude mit skladana zrcadla o celkovem prumeru 6m a jsou s tim

> nekonecne trable, uz je to o vice nez 7 let opozdeno a hrozi stale, ze

> projekt bude zrusen kvuli rostoucim nakladum. Puvodne to melo byt pod 1

> mld. dolaru, nejnovejsi odhad je 8,5 mld dolaru, a start se odklada na r.

> 2018...

> Interferometrie v astronomii je na postupu, ale musi se jit po mensich

> kruccich, protoze praxe ukazuje, ze vyladeni interferometru je velmi

> narocne.

> Ja to sleduju jen jednim okem, protoze je to hodne vzdaleno tomu, co sam

> delam.

> Posilam novorocni pozdravy Tobe i {ženě}{...}, kde jsem prave pristal a

> poletim jeste dal do {...} na kongres, tak zatim

> {...}

 


 

From: {...}
Sent: Thursday, December 29, 2011 1:39 PM
To: Tomas Peceny
Subject: Re:
{...}, ja a Ceska televize

 

      Ahoj Tome,

      dik za vsechny zpravy, vratil jsem se {...}, mel jsem v praci desne resty s emajly kvuli tomu loudavemu internetu v {...} a spoustu listovni korespondence, vubec to nezvladam, protoze uz {...} letim na kongres do {...}, kde mam mit dve prednasky, tak na tom ted makam.

      Pozdravy take {ženě}, vsechno prislo, ale na roztrideni a odpovidani to ted nevypada

            Vsechno dobre v novem roce, {...}


From: Tomas Peceny

Sent: Thursday, December 29, 2011 1:28 PM
To:  {..}
Subject: {..}, ja a Ceska televize

{odháčkovaný text}

Nazdar  {..},

     {..}

    Do té České televize jsem se pustil už hodně ostře, naštvalo mne, že i já jsem teď sežral její PR propagandu.

    Vrátil ses do Česka, jak jsi psal? I naše PF jsi doufám dostal,

         zdraví a pohodu,

             Tom

 


From: Tomas Peceny

Sent: Sunday, December 25, 2011 6:43 AM
To: {...}
Subject: Verneovka3

{odháčkovaný text}

Nazdar  {..},

     musí se na to dorovnávání fáze světla vůbec používat vláknová optika? I to mi tam zbylo z toho prvotního nápadu s pozemními zrcadly. Na to poslední rychlé a jemné dorovnání by se hodil souvislý hranol průzračné látky s měněným indexem lomu. To jemné mechanické dorovnávání polohy jednotlivých zrcadel by se mohlo omezit hlavně na jejich nasměrování; ten hmotnostní protipól každého dílčího zrcadla by mohl obsahovat roztočené setrvačníky, tak to je nejspíš v Hubbleově teleskopu a dalších takových zařízeních. Ta fáze světla by se mohla dorovnávat hrubě mechanicky lehkými zrcátky odbočky optické dráhy upevněné k tubusu příslušného zrcadla a jemně rychle tou zmíněnou změnou indexu lomu. Tahle koncepce by dobře využívala plynulost vesmírného pohybu těch autonomních dílů hlavního zrcadla i komplexu detektoru a tubusů u ohniska. Při pozorování exoplanety by clony v těch tubusech odváděly i teplo obrazu příslušné hvězdy, kdyby ho z celkové plochy dílčích zrcadel bylo moc.

     Jsem zvědav, jestli jsem se tímhle vymýšlením strefil blízko koncepce toho zařízení, o kterém jsi mi psal, že se připravuje,

     dík Ti za pozornost,

         Tom

 

From: Tomas.peceny [mailto:t.peceny@volny.cz]
Sent: Thursday, December 22, 2011 3:28 AM
To:{...}; 'Vaclav Horejsi'
Subject: PF

 

Pane profesore, {...},

    přeji Vám oběma i Vašim blízkým radostné Vánoce a zdraví, úspěch a pohodu do nového roku,

         Tomáš Pečený

{odháčkovaný text}

 


From: Tomas Peceny 
Sent: Wednesday, December 21, 2011 2:27 PM
To: {...}
Subject: Verneovka2 {i odháčkovaně}

 

Nazdar  {...},

     (nevychovaně využívám Tvou schopnost zpracovat takovéhle texty za méně než vteřinu),

     musejí ty kusy hlavního zrcadla být vůbec spojené mechanicky? A tedy v konstrukci vystavené i nárazům kosmického smetí a mikrometeoritů a tím aspoň rozkmitávání nebo dokonce zničení? (Při její velikosti by byl nezanedbatelný i tlak slunečního záření na ni a musel by se trvale kompenzovat, aby ji aspoň nenatáčel.) Nevím kolik toho smetí v těch asi libračních bodech, nejvhodnějších pro umístění, vlastně je. Vyřazení, aspoň dočasné, jednoho toho dílu zrcadla, každého asi tak ekvivalentního Hubbleovu nebo těm vašim pozemním, nevidím jako principiální problém. Dovedu si představit ty díly zrcadla i autonomní, vždy v kosmickém tělesu hmotnosti snad dvojnásobku hmotnosti toho kusu zrcadla, vybaveném sluneční elektrárničkou a motorky, přičemž ta poslední část přesnosti polohy zrcadla by se doháněla kompenzací proti tomu zbytku hmotnosti tělesa a až do dosažení té potřebné přesnosti by byla uzavřena clona v tubusu u hlavního ohniska, realizovatelně dlouhém, příslušném tomu kusu zrcadla; ty tubusy by tam stejně musely být k zaclonění světla od jiných nebeských těles; nejspíš by u nich byly i lasery, interferometry a detektory pro to přesné řízení polohy příslušných dílů.

     Takový systém by se také snadněji instaloval, než ten rigidní, a pak natáčel pro pozorování a podle potřeby měnil a doplňoval (céziem a náhradními díly i dalšími tělesy k stále většímu a většímu ekvivalentnímu průměru zrcadla). Pro ty jednotlivé díly zrcadla by bylo také principiálně možné použít to optoelektronické zpožďování vláknovou optikou blízko hlavního ohniska, pro jeden díl asi stejné zpoždění; byť za cenu ztráty světelnosti. To zavírání clony může asi nahradit jen v omezené míře: Natrvalo by podstatně zhoršovalo tu světelnost (v tomhle stadiu úvah nepočítám, jestli by to při tak velké celkové ploše zrcadla pro většinu pozorovaných objektů vůbec vadilo nebo dokonce bylo žádoucí) a při (potřebném mechanickém) jeho vyřazení by se ta obtížně nastavená vzdálenost musela změnit.

     Dík Ti za pozornost,

          Tom


 {..}


From: Tomas Peceny
Sent: Saturday, December 17, 2011 12:11 PM
To: {..}
Subject: technika toho superdalekohledu

 

{odháčkovaný text}

Nazdar  {..},

    těším se, až se budeš moci snadněji ozvat, že se od Tebe dozvím něco víc o tom připravovaném projektu interferometru či velkého dalekohledu mimo atmosféru. Vidíš, že mi ta možnost udělat dalekohled s rozlišovačkou odpovídající průměru zrcadla v desítkách km pořád vrtá hlavou. Při tak velké konstrukci by bylo pro (to zamýšlené aktivní) zachovávání té přesnosti polohy dílčích zrcadel na zlomek vlnové délky světla potřebí vyrovnávat zejména tepelnou roztažnost té konstrukce (slapové změny budou asi proti ní zanedbatelné a mohly by se řešit zároveň). Ona by se ta konstrukce při pozorování určitého objektu vlastně otáčela proti Slunci zhruba jednou za rok, takže i ty snad desítky centimetrů, o které by se muselo kompenzovat, by se mohly dohánět nahrubo také pomalu, možná zastiňováním dílů s různou tepelnou roztažností. A ta potřebná přesnost by se pak doháněla aktivně rychle piezoelektricky, možná s mechanickým mezistupněm (nebo vůbec jen mechanickým posuvem), při jehož pohybu by se zobrazování vypínalo a možná s dalším mezistupněm zahříváním krátké tyče, nejspíš zase zářením Slunce. Řekl bych, že to jde ( bez kompenzace by ta potřebná přesnost vydržela při tom otáčení kolem Slunce v té aproximaci vždy cca 10 s) a výsledek by stál za to.

    Dík Ti za pozornost té mé astronomické Verneovce,

        Tom


 {..}


From: Tomas Peceny
Sent: Thursday, November 17, 2011 10:46 AM
To: {..}
Subject: uzitek z kontaktu na komunity vedcu a vericich
Importance: Low

 

{odháčkovaný text}

Nazdar {..},

     tohle jsou zase věci, které (doufám!) nespěchají, tak se tím nenech pohánět.

 

     V té své snaze (vyznat se v obecně prospěšných záležitostech a formulovat je) jsem si s tou velikánskou vesmírnou konstrukcí super-dalekohledu vzpomněl i na to odklánění asteroidů. Jak zmiňuji v odkazu k astronomickým jevům textu Topolánek versus Klaus?, moc bych si přál praktickou zkoušku toho odklánění, totiž k vývoji/ověření přesnosti určení dráhy tělesa i času té hlavní termojaderné exploze a vyzkoušení praktické připravenosti toho systému. Obzvlášť pro kometu by to mohlo být hodně narychlo a kritické co do účinnosti změny dráhy i co do udržení funkčnosti, takže by těch raket mělo být připraveno víc. Ta exploze musí nastat v optimální poloze u povrchu toho odkláněného tělesa, aby se nerozbilo a aby se pěkně odpařila vrstva povrchu a dala mu správný raketový impuls změny dráhy. To pokud vím není samozřejmé: při vzájemné rychlosti nosné rakety a toho tělesa v desítkách km/s je ten čas kritický: ta optimální poloha bude v rozmezí řekněme desítek metrů, to znamená, že ten čas termojaderné exploze musí být přesný lépe než na 1 ms. Exploze se spouští odpálením malé náložky, která postrčí proti sobě podkritická množství uranu nebo plutonia v rozbušce - jaderné bombě a pak už to asi jde dost rychle; s hlediska přesnosti toho času bude asi kritický ten pohyb kusu uranu. Ani v té práci, která ten postup navrhovala (ten chtěli navrhovatelé toho odklánění zrcadlem nahradit) jsem neviděl, že by se někdo zajímal o tu přesnost času ve zlomcích ms; a vojáky ta přesnost nejspíš nezajímá vůbec.

     Bylo by prima, kdybys svými kontakty na vědce toho oboru je na tu věc upozornil: Toho vývoje a praktického pokusu by se museli dožadovat významní lidé, o jejichž odborné kvalifikaci státníci nepochybují, protože jde o moc drahé věci a navíc porušující princip, že do kosmu zbraně nesmějí, zejména jaderné. Tenkrát jsem se Ti zmínil, že z toho mám rozporný pocit, 'jestli nejsem válečný štváč'.

 

 

    V textu výchova, vzdělání a propaganda se rozplývám i nadšením nad přínosem vědy pro lidstvo. (Zároveň se tam pro pomalu vznikající společenské škodlivé jevy snažím o obecný návod ve smyslu 'nespěchat zbytečně'. To ovšem není případ vesmírné katastrofy. Opravdu? Ani příprav jejího odvrácení? Opravdu už lidstvo dospělo k dobré spolupráci v projektu Vostok - Apollo - Čchang-čeng - Ariane - obranné rakety - radary?)

    Ten pokus s odkláněním by byl asi ze Země pozorovatelný pouhým okem a byl by pro lidi zajímavý (a tím i pro ty politiky, kteří by ho měli nechat udělat). Tím by se zároveň ve smyslu toho článku lidem zdůraznil význam vzdělání, vědy a techniky pro lidstvo (a tedy potřeby na ty věci dát také peníze). A také by se tím lidem připomnělo, že tu naše existence není tak samozřejmá, jak by se mohlo z běžného uspěchaného pohledu zdát; že totiž existují vesmírné síly, s nimiž nemůžeme soupeřit, jak jsem psal v tom zmíněném článku o politice.

   Tím jsem se  dostal k těm věřícím: lidi ty nezvladatelné jevy museli respektovat vždycky, patřičně i v antice, v době vzniku hlavních náboženství, jak zmiňuji v odkazu o inženýrovi z textu o socializmu. Byly to nejen jevy vesmírné/geofyzikální, ale i společenské organizace a ohrožení zdraví. Praktické postupy, i hygienické, měli ti lidé vypozorované a uplatňovali je prostřednictvím náboženských úkonů a přikázání. Platných v rozumném rozsahu dodnes. (Souvislosti s vírou jsme zmínili v dopisech s paní doc Cvrčkovou a s ředitelem Ladwigem.) Takže i pro ty věřící by ten pokus s odkláněním měl vlastní  význam.

 

    Dík Ti za pozornost,

        Tom


From: Tomas Peceny

Sent: Tuesday, November 15, 2011 9:50 AM
To: {..}
Subject: EU a definice levicovosti

 

{odháčkovaný text}

{..},

     jako jeden ze základních problémů jednání o politice se mi ukázalo vůbec definování toho, o co jde. Já jsem měl ten pohled svrchu na společenské vědce a vědy, tak, jak byl běžný na MFFUK i nezávisle na té marxistické pavědě, vždycky za moc nafoukaný, i když mi ho teď korespondence mj. s paní Dr. Šiklovou a paní Dr. Švihlíkovou a výplody prof. Bělohradského a pana Pehe potvrzují. O tom mám šetrnou zmínku v článku výchova, vzdělání a propaganda u slova 'neusnadňují'. Ale pořád mi vrtalo hlavou, proč mj. Česká televize tak bazíruje na tom, že fašisti jsou pravicoví, jak o tom na té své stránce píšu mj. na začátku odkazu slovníček newspeaku .

     Teď jsem se Tě právě na to chtěl zeptat, jako dřívějšího člena její rady, ale došlo mi, že zrovna včera jsem slyšel nářek německých/evropských politiků nad vraždícími neonácky. A ti politici přitom taky klidně mluvějí o jejich (extrémní) pravicovosti, jak jsem to vyčítal i Amnesty International. Nojo, ona ta slavná EU vlastně celá teď stojí na tom podfuku s levicovou propagandou, o kterém jsou ty moje stránky, i ta Česká televize do toho zapadá, jak o ní píšu v tom 'svém občanském krédu'. Na to holt EU bohužel taky dojede, i s námi, tak jak na to zlevicovění právě dojíždějí USA.

     Radši bych Ti do té dálky psal lepší zprávy,

         Tom


From: Tomas Peceny

Sent: Tuesday, November 15, 2011 8:12 AM
To: {..}
Subject: bez tech svetlovodu?

 

{odháčkovaný text}

{..},

     teď vidím, že v takovém případě je zbytečné si vymýšlet světlovodné svazky s elektronikou zpožďování a je lepší tu přesnost zařizovat rovnou pro společné ohnisko manipulací těmi kusy hlavního zrcadla. To je možná ten projekt, o kterém jsi mi psal, že se připravuje. Je něco známo o jeho technických parametrech?

     Dík,

         Tom

 


From: Tomas Peceny

Sent: Tuesday, November 15, 2011 7:35 AM
To: {..}
Subject: na Mesici nebo samostatny?

 

{odháčkovaný text}

{..},

     teď vidím, že by s tím vyrovnáváním otáčení Měsíce bylo tolik potíží, že je asi méně drahé vybudovat tu konstrukci jako samonosnou. Na to už nevím koho se ptát; takže si jen vzpomínám na ty projekty slunečních plachet a ten projekt odklánění asteroidu raketovým efektem par z jeho povrchu, zahřívaného ze Slunce velikým zrcadlem, který jsem jim rozmluvil. Tam se jednalo také o kilometrovou samonosnou konstrukci, takže se mi začíná zdát, že řešení jako velikánská obdoba Hubbleova teleskopu by bylo schůdnější,

         Tom

 


From: Tomas Peceny

Sent: Tuesday, November 15, 2011 6:43 AM
To: {..}
Subject: tektonika Mesice - doplnena verze dotazu

 

{odháčkovaný text}

Nazdar {..},

     počítám s tím, že mi odpovíš, až budeš moci, žádný spěch.

     Mně se to vymýšlení složeného super-dalekohledu na Měsíci zalíbilo do té míry, že se začínám zajímat o tu techniku.

     Neběží ten projekt už do těch podrobností? Pokud ne:

Teď vidím, že Dr. Jakeš je po smrti. Nevíš, nebo nemáš se koho zeptat na to, jestli je Měsíc tektonicky dost stabilní, aby tam to dorovnávání fáze fotonů nemuselo respektovat "měsícotřesení"? To je sice podrobnost proti tomu, co by bylo potřebí udělat pro přesnost těch věcí, ale přece jen by to ten projekt zjednodušilo.

     Dík,

         Tom

 

-----Original Message-----
From:
{..}

Sent: Sunday, November 13, 2011 8:18 PM
To: Tomas Peceny
Subject: Re: oponentura toho 50 km zrcadla

 

Ahoj Tome,

jelikoz zacalo vyrocni zasedani, je tu v {..} na drate asi 250 lidi a ten

drat je velmi tenky, takze po nekolika dnech jsem se dostal na 10 min na

net a jen pisu, ze az do konce pobytu to uz lepsi nebude, takze se ozvu az

pred Vanoci z Prahy, jarni pozdravy, {..}


From: Tomas Peceny

Sent: Sunday, November 13, 2011 8:39 AM
To: {..}

Subject: oponentura toho 50 km zrcadla

 

{odháčkovaný text}

{..},

> Technické detaily rozmyšlené nemám 

   mj. bych nechtěl s těmi světlovody a mechanikou otáčení zrcadel být zodpovědný za konstrukci systému zpožďovacích linek, umožňujících zobrazovat při tom otáčení ani za výrobu svazků optických vláken s dost malým útlumem nebo soufázovými zesilovači stimulovaným zářením,

        Tom


From: Tomas Peceny
Sent: Sunday, November 13, 2011 6:59 AM
To: {...}
Subject: zrcadlo o prumeru 50 km a puvod temne hmoty?

 

{odháčkovaný text}

Nazdar  {..},

    když člověk fušuje do jiného oboru, tak má aspoň předem trochu počítat. Je zajímavé, že ten poměr vlnové délky centimetrových vln k takové velikosti základny interferometru je vlastně podobný jako poměr vlnové délky světla k těm desítkám kilometrů. Ten můj námět s rozlišovačkou vycházel z představy, že pro to světlo je podstatně lepší (viz ti brabenci). Ale něco by z něj být mohlo: těch zrcadel máte mnoho po celé ploše, takže ta obdoba na Měsíci by asi mohla i zobrazovat. Technické detaily rozmyšlené nemám, ale myšlenka na skoro ekvivalent zrcadla o průměru 50 km se mi líbí a mám pocit, že by to mohlo jít. To by byl pozitivní přínos proti té radioastronomii, protože např. ta obdoba Země asi moc radiově nezáří a také si nedovedu představit pevné geometrické uspořádání mikrovlnného systému většího než Země. I když i ty interferometry s družicemi musejí vlastně vyrovnávat fázi s ohledem na polohu družice a snad i Dopplerův jev jejího pohybu. Ale těžko si představuji systém, který by to vyrovnával pro každý obrazový bod (pixel), kdyby to mělo zobrazovat; i když principielně by to asi šlo.

 

    Když už jsem tak v těch fantaziích, vzpomínáš si na můj námět, že temná hmota ve vesmíru by vlastně mohla být hmotový ekvivalent energie toho křivého prostoročasu samého? Já jsem ještě pořád líný se k té teorii vracet a počítat to ("nejsou lidi"). Ono by to mohlo vést i k antigravitačnímu inflačnímu chování. Nedělá někdo úvahy tím směrem?

 

    {..}

    Dík Ti za pozornost,

         Tom


From: Tomas Peceny
Sent: Saturday, November 12, 2011 8:22 PM
To: {...}
Subject: RE: oponentura toho "nametu"

 

{odháčkovaný text}

Nazdar  {...},

   prosím Tě nenič si zdraví: Ty jsi vždycky uměl spát na povel, ale už nejsme dorostenci. S písmenky: jestli Ti to vyhovuje takhle, budu to tak dělat stále – jde mi to dost rychle, naučil jsem se ten svůj odháčkovací program využívat i na formátovaný text.

>     Jinak si nedelej iluze, ze budu mit po navratu domu cas na to vic

> sledovat politiku atd, pravy opak je pravdou.

Takovou iluzi si nedělám, ale právě proto bys měl věnovat trochu pozornosti tomu mému rozkladu o metodice PRopagandy z předchozího dopisu.

   Zdraví a pohodu,

        Tom, {žena} Ti také děkuje za pozdrav a pozdravuje Tě

 

 

 

> -----Original Message-----

> From: {...}

> Sent: Saturday, November 12, 2011 8:04 PM

> To: Tomas Peceny

> Subject: RE: oponentura toho "nametu"

>

>     Ahoj Tome,

>      to s temi poslanci prece neni propaganda, to se opravdu stalo. To

> prece se sudetaky nijak nesouvisi. Jinak jsem si precetl intervju s Karlem

> Randakem, to je teda take sila.

> Jeste pokud jde o tu ceskou diakritiku, vsechny ty konverze, o nichz

> pises, mam, uzivam UTF-8, ale casto se mi to zblazni a stejne to pise

> piskvorky. Zadne reseni, ktere jsem zkousel, neni univerzalni, a tak jsem

> rezignoval, kdo  to ma porad prepinat.

>     Jinak si nedelej iluze, ze budu mit po navratu domu cas na to vic

> sledovat politiku atd, pravy opak je pravdou. Spim maximalne 5 h denne a

> stale spoustu dulezitych pracovnich zalezitosti nestiham...

>     Zitra tu zacina vyrocni porada, takze se zrejme zase odmlcim,

> protoze to je taky narez, je prihlaseno vice nez 200 sdeleni...

>                 Pozdravy take {ženě}, {...}

 


From: Tomas Peceny
Sent: Saturday, November 12, 2011 7:09 PM
To:{...}
Subject: RE: oponentura toho "nametu"

 

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

   dík Ti za ty technicko-vědecké informace, já tyhle vymoženosti a výsledky jejich činnosti žeru.

   V té politice prosím Tě nepřehlédni, že kombinací různých možností špatných úmyslů a zákonodárství se dá vymyslet nekonečně mnoho a levicová komunistická i sudeťácká PRopaganda to využívá k záplavě lidí takovými "informacemi". I s jednotlivými partnery v té politické korespondenci jsem už musel použít to, co mám v komentáři k Bělohradskému u slova 'mzdě'. Na tu časovou náročnost doplácíme i my dva mezi sebou. Snažím o tu veřejnou oponenturu s hypertextovým systémem, v němž se dá při zručném zacházení s prohlížečem Internetu, zejména s Internet Explorerem >7.0, opravdu rychle a účinně vyhledávat a sledovat nit argumentace. K těm dobročinným organizacím: o neziskovkách viz v článku o trhu, moc rád je nemám a Klaus jistě taky ne, zejména když mu komunisti při privatizaci vmetli do tváře obvinění s jeho a {jeho ženy} dobročinným fondem; na to profesionálně navázaly ty Lidovky těmi náznaky, o nichž tam píšu. Ta PRopaganda je tak profesionáně mazaná, že ji sežralo spousta inteligentních lidí, viz v tom mém 'občanském krédu' u řetězců 'vědc'.

   Těším se, že až se tu zase budeš s námi brodit tím českým korupčním bahnem, musíme se někdy sejít a zase si pohodově pokecat. Užívej si tam {...}, já musím opravit topení;

   zdraví a pohodu a úspěchy,

       Tom

 

-----Original Message-----
From:
{...}

Sent: Saturday, November 12, 2011 5:20 PM
To: Tomas Peceny
Subject: Re: oponentura toho "nametu"

 

      Ahoj Tome,

      dik za zaplavu emajlu, nestacim to uz ted cist, protoze zacina

vyrocni zasedani. Jen k tomu interferometrickemu pozorovani. V

radioastronomii se to pouziva dokonce tak, ze jde o radioteleskopy podel

povrchu Zeme a jeste k tomu dalsi na druzicich, takze zakladna je 20 tis.

az 100 tis. km, a pak je uhlove rozliseni az obloukove mikrovteriny, takze

lze merit paralaxy do vzdalenosti nekolika desitek tis. svetelnych let,

coz se prave ted deje.

V optickem oboru vadi turbulence v zemske atmosfere, ale ruznymi figly se

to trochu obchazi, nicmene infracervene interferometry se zatim dari

realizovat na bazich do 200 m prave na Evropske jizni observatori v Chile,

ale jsou s tim velke potize kvuli stabilite systemu, dochazi k ruznym

oscilacim apod. V budoucnu se pocita s kosmickymi interferometry, coz je

ale zatim hudba dost vzdalene budoucnosti.

      Vcera jsem si cetl o tom, jak poslanci malem schvalili zakon o

omezeni hazardu, tj. ze by vytezky z hazardu sly do rozpoctu obci a min.

kultury. No a kdyz to schvalili, tak se ozval jeden poslanec za TOP a

sdelil, ze omylem hlasoval proti, a vyzadal si opakovani hlasovani, coz

nechapu, ze mu predsedajici povolil. No a pri tom opakovanem hlasovani

rada poslancu TOP, ODS a KSCM najednou byla proti zakonu, takze i nadale

to bude jako dosud, ze hazard vypere penize tim, ze je rozda dobrocinnym

organizacim, ktere si sam zalozil.

    To tedy znamena, ze poslanci jsou loutky rizene na dalku; neni to k 

zbliti?

                  Pozdravy, {...}


From: Tomas Peceny

Sent: Saturday, November 12, 2011 10:58 AM
To:{...}
Subject: oponentura toho "nametu"

 

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

    s těmi brabrenci jsem to ovšem přepísknul; a i na ty kontinenty by to zařízení asi muselo být na Měsíci (nedovedu přijatelně rychle domyslet, jestli by statistika vyrovnala fluktuace působené ovzduším, spíš ne). Mně učarovaly rozměry té pozorovací soustavy, když jsem si uvědomil, že světlo se dá vést kabelem na srovnatelné vzdálenosti a je tedy nespíš možné udělat obdobu interferometru takových rozměrů na té vlnové délce půl mikronu, který by fungoval i při pár fotonech za vteřinu. Skoro se mi chce zkusit malý takový interferometr vyimprovizovat v naší laboratoři, jestli by to fungovalo. Nepoužívá se něco takového?

       Tom


From: Tomas Peceny

Sent: Friday, November 11, 2011 3:15 PM
To:{...}
Subject: doplnek: "namet"

 

{odháčkovaný text}

Neřku-li velikosti kontinentů na planetě typu Země,

     Tom


From: Tomas Peceny

Sent: Friday, November 11, 2011 3:03 PM
To:{...}
Subject: "namet"

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

   dělám s fotonovou korelací (využívá se kvantová statistika korelace světla dopadajícího a rozptýleného na roztoku makromolekul, k určení jejich vlastností). Kdyby se tak dala taková korelace využít pro ta vaše pozorování jako fotonový interferometr, tak byste mohli rozlišit na těch hvězdách podrobnosti snad velikosti mravence,

     Tom


From: Tomas Peceny

Sent: Friday, November 11, 2011 1:48 PM
To: {...}
Subject: RE: co se deje na severni polokouli

 

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

 dík Ti za vydatný mail. K těm písmenkům: Kdybys chtěl ten se Ti v Microsoftích programech, mj. Internet Exploreru zobrazí volbou z menu (v české verzi, jinak překlad) 'Zobrazit'...'Kódování'...'Středoevropské jazyky (Windows).  Ve Wordu (můj  2003 s multilinguálním doplňkem 'Proofing tools') se Ti tak i uloží, pokud máš počítač svůj a máš to tak doinstalované, nebo to půjčený počítač umí; za těch podmínek můžeš ukládat i kódování Unicode (já používám UTF-8), to umí i azbuku, řečtinu a všechno možné a Internet Explorer to pozná sám, nebo se mu to dá tak nastavit.

 

 Ten váš mohutný pozorovací aparát je podivuhodný – technicky snese srovnání s CERN nebo americkými urychlovači a těmi detektory neutrin. Mně se vždycky technika líbila.

 

 Česká politika v Tvém pojetí i

> Langru

? Viz u toho jména v 'mém občanském krédu' Neuskutečnitelnost prospěšného socializmu.

    O té korupci teď viz i moje nedávná připomínka ekonomu Prouzovi . Důležité je celkové srovnání s jinými státy, ne jednotlivosti; ty používá PRopaganda zručně, sudeťácká i tak, jak jsem proti tomu protestoval p. Beerovi.

> pry jsme na prvnim miste v poctu kradezi v samoobsluhach v cele EU

Viz minulá verze 'u sv. Václava 17. listopadu 2010' u slov 'Náklady na "vánoční krádeže"'. Ale měl jsem tam nějakou chybu v té celosvětové interpretaci a tak jsem to do další verze u sv. Václava 17. listopadu 2010 už nedal. Vidíš, že se to snažím dělat hodně pečlivě. 9.2.11 vidím, že mi jiný prohlížeč než Microsoft Internet Explorer otevřel ten starší soubor *.htx špatně, jen jako zdrojový text. Je v něm odkaz na pořad České televize, ČT24 Ekonomika 26.12.10, v němž se kolem 3:47 minuty toho pořadu v části o krádežích v obchodech ukazuje tabulka
Náklady na "vánoční krádeže" na obyvatele
1. Irsko           513 Kč
2. Norsko          482 Kč
3. Velká Britanie  474 Kč
4. Česká republika  80 Kč
a v němž pak hlasatel vykládá to, co jsi mi psal. Těch věcí se týká i můj text jsme národ Švejků?!, zatím nemám s odborníky prokonzultované to provokování a dlouhé zavírání, {...}.

   O jiných věcech, které jsme spolu kdysi diskutovali, je i říjnová námitka prof. Bělohradskému.

 

   Noha se mi rehabilituje dobře, už běžně chodím, i plavat. Koupil jsem si nové ploutve a polomasku se šnorchlem, ta těsní perfektně, když si trochu přioholím fousy; ty technické možnosti, které tu teď konečně za celý náš život máme, mě fascinují a rozhodně na ten zkorumpovaný kapitalizmus nenadávám.

 

   Tu dovolenou {...} se snažím {ženě} rozmluvit: tam se válčí a unášejí lidi na kšeft s orgány. Ještě že to máme doma tak, jak nám to mj. Klaus zařídil.

 

   Tobě zdraví a pohodu a s tím související úspěch v práci,

        Tom; {žena} také obdivuje tu Tvou práci i to zařízení a pozdravuje Tě

 

-----Original Message-----
From:
{...}
Sent: Friday, November 11, 2011 2:39 AM
To: Tomas Peceny
Subject: Re: co se deje na severni polokouli

 

            Ahoj Tome,

      dik za obsahle psani. S tou diakritikou to je spis otazka webu nez

pocitace, ale byvaji s tim casto necekane potize, protoze tech konverzi

cestiny je vic a nekdy se pak misto diakritiky zobrazuji silene piskvorky,

ze se to neda cist. Proto jedina spolehliva cesta je psat bez diakritiky;

neni totiz nejaka univerzalni konverze a to je ta potiz. Jan Hus mel

navrhnout vlastni konverzi a byl by dnes pokoj.

      {podrobnosti toho experimentálního zařízení}

      Na nejakou dovolenou nemam ani pomysleni; letosni rok jako obvykle

nevim, co driv. {...}

      Politiku doma uz ani nestiham sledovat; ale uz pry jsme na prvnim

miste v poctu kradezi v samoobsluhach v cele EU, a to jsou drobty proti

tem miliardam, co se kradou doslova v primem prenosu pravici stejne jako

levici. Pokud vim, tak treba Gross dostal za svou zajiste uzasnou praci

bratru 100 melounu a Drobil potreboval uz 500 a Bem prosustroval 888, atd.

a kdyz Svycari chteji, aby se cesky stat pripojil k poskozenym v kauze

Mostecke uhelne, tak se asi nepripoji, protoze to se delo za Zemana; ta

serie Krejciru, Pitru, Mrazku, Rebicku, Langru, Srbu, Vondru, Husaku,

Romanu, Kocourku, Palasu atd. uz prerusta vsemi smery. Necetls nahodou

nedavny rozhovor s byvalym sefem BIS Karlem Randakem?

Mrazka sice ti jeho komplici sami popravili, ale pokud vim, tak sedel

jedine Srba.

      No nic, hupky do prace, pozdravy, {...}

 

 

-----Original Message-----
From: Tomas Peceny
Sent: Thursday, November 03, 2011 7:52 AM
To:
{...}
Cc:
{moje žena}
Subject: co se deje na severni polokouli

{odháčkovaný text}

Nazdar {...},

   Ty jsi ještě větší výstředník než já s tím paraglidingem. A to jsem Tě chtěl právě zvát na koupání v Podolí, kam si chodím rehabilitovat zraněnou nohu plaváním a už i potápěním - "k Ježíšku" mám dopředu nové ploutve.

   Nechcete jet na dovolenou {...}

   Až budeš zase {doma}, tak si musíme pokecat. I ta politika dost dostává grady: ti Tebou podporovaní starostové by svou podporou Schwarzenberga mohli pomoci i zlikvidovat Českou republiku. Už jsem nevydržel a píšu o tom na tu svou stránku dost soustavně; škoda, že tam nemáš pořádný Internet. Tvůj hlas by tady mohl pomoct.

> {dotaz o jejich vybavení}

  Já dělám pořád pro Ústav makromolekulární chemie AV tu techniku experimentů.

       Tom

PS. Nikdy jsi mi neodpověděl, jestli musím pro Tebe dopisy odháčkovávat. Máš tam teď počítač s češtinou? Když o tom zase neodpovíš, pošlu Ti to vždy podle Tvého posledního dopisu, tj. nejspíš jen odháčkované, ale to Tě ve skutečnosti hodně zdržuje. Nebo to chceš vždycky takhle obojí?

 

 

 

 

-----Original Message-----
From:
{...}
Sent: Tuesday, November 01, 2011 11:30 PM
To: Tomas Peceny
Subject: Re: aplikace podivuhodné věty

 

Ahoj Tome,

Tvuj emajl si ctu v {...}, kde mam tento podzim pozorovaci smeny,

{...} sedim v ridicim sale {...}, kde mame pod

palcem {mohutné experimentální vybavení}.

Je to docela dobrodruzna prace, ale velmi mne to bavi.

   To je opravdu psina s tim, jak je lidstvo propojeno a stale se to

zlepsuje. Pro mne zhorsuje, protoze prosedim u netu cele hodiny a to si

myslim, ze pracuju dost rychle a ekonomicky. V {...} ovsem nemohu cist

prilohy a stahovat si neco z webu, protoze net je tu liknavy a casto pada.

    {...} pozdravy z {...} Tobe i {ženě}, {...}

 


From: Tomas Peceny
Sent: Tuesday, November 01, 2011 8:48 AM
To: {...}
Subject: aplikace podivuhodné věty

 

Nazdar {...},

   tu větu (empirickou?), že od každého ke každému člověku na Zemi vede posloupnost nejvýše 6 známých */, využívám (jako technik využívající tak zejména fyziku) vlastně právě na ty své stránky . To jsem si uvědomil, když jsem teď psal úvodní komentář k pokusům o korespondenci se Sudetendeutsche Landsmannschaft a s p. Fulghumem a aktualizoval to heslo v seznamu. A přitom jsem si vzpomněl na Tebe, totiž jak se moje žena kdysi podivila, jaká že posloupnost vede od ní k Johnu Kennedymu a já jsem jí to dokázal vyjmenovat rovnou přes Tebe a kosmonauta {...}.

   Pozdravuj rodinu a ozvi se,

       Tom

        {...}

*/ Tomu jsem se kdysi moc divil sám, když jsem si představoval, jaká je posloupnost známých mezi mnou a černošským domorodcem, který v Africe má na lvy jako zbraň jen oštěp a pochodeň. Vyšlo mi to také, přes černošského studenta tady. (Jsou ještě dneska vůbec někde na Zemi lidé v takové situaci?)

 

 

From:  Tomas Peceny

To: profesor Heřt

Cc: přírodovědec2

Sent: Friday, May 20, 2011 3:51 AM

Subject: RE: Homeopatie

 

Dobrý den pane profesore,

   děkuji Vám za to vysvětlení. Smím ho uveřejnit na svých stránkách s Vaším jménem v rubrice korespondence Názory jiných lidí ? Odkazem na to Vaše vysvětlení bych aktualizoval ten odstavec se slovem 'alternativní' v článku výchova, vzdělání a propaganda . Tu korespondenci s Vámi bych uveřejnil s názvem 'prof. Heřt' a anonymizovaným jménem {...} (kterého s jeho globálním souhlasem budu zase citovat jako přírodovědce2; u něj k anonymizaci máme [zatím?] osobní důvody). Za to zprostředkování mu tímto moc děkuji.

   Pokud to tak budu smět uveřejnit, {...} posuďte prosím Vás, ve smyslu prosby k čtenářům v seznamu mých politických článků u slova 'současnému', ten zmíněný odstavec a tam i sousední text od řetězce 'poměr zdravotního rizika' až po odkaz Český klub skeptiků - Sisyfos . Ta Vaše kniha obsahuje důkladný odborný rozbor toho, co já jsem mohl jako náhodný pozorovatel – fyzikální technik jen odhadnout. Domnívám se, že jsem to napsal v tom zmiňovaném odstavci článku o výchově a jeho odkazem do článku o trhu správně.

   Těm odborníkům ze SÚKL jsem mezitím ještě napsal o jiném svém pozorování, které se týká toho "marketingu". (Sdružení Sisyfos se jak vidím také drží zásady 'It's impossible to think clearly in understatements', stejně jako prof. Betz, a nazývá tu věc rovnou 'klamáním'. {...}) O tom se Vám zmiňuji pro vysvětlení k těm slovům o závislosti v té pasáži článku o trhu.

    V duchu těch svých stránek Vás také prosím o přesnou citaci i s datem a adresátem (kdo je ten poslanec X?), toho dopisu, kterým jste podle nadpisu té přílohy vyzývali ty české europoslance, a o aspoň přibližné datum toho Betzova rozboru.

     Děkuji Vám moc,

       Tomáš Pečený

{...}


From: Tomas Peceny
Sent: Wednesday, May 18, 2011 11:27 PM
To: {...}
Subject: FW: k 'alternativním' léčivům

 

Nazdar {...},

    {...}

    Pro informaci (nikoliv zatím zveřejnění, o to si ještě požádám) Ti posílám oficielní odpověď SÚKL {...}. Bylo by príma, kdybyste mi v Sisyfosu pomohli upřesnit odpověď na otázku, co nás na těch věcech vlastně zajímá, když jim to z těch odstavců mých textů o výchově a o trhu není jasné. (To, že lékaři nepožadují vysvětlení mechanizmu působení, berte přitom prosím jako obecně známý fakt. Sám si ho vysvětluji technickou neschopností většiny doktorů – svému spolužákovi jsem chodil nastavovat pořady k nahrání do jeho videorekordéru a při pobytu na dovolené nám polámal kempový stoleček, když se ho pokoušel rozložit; v té době vlastnoručně operoval {...}. Ale jiný skvělý doktor, můj příbuzný, naopak znal chemii a fyziku i co do smyslu natolik, že průběžné péroval své děti – studenty gymplu tím, že jim odvozoval jednu zákonitost z jiných.) 

    Na statistiky mám slabý kontakt, už jsem je obtěžoval dost s těmi platy odborářů (zahraj si tam tu 'muziku', když už jednáme o doktorech; kdyby se mi tak {...} a {...} k tomu článku pro ty moje stránky vyjádřili...); ale připadá mi scestné, že se SÚKL vymlouvá na obtíže se statistikou – to bude zase právnická klička v těch předpisech metodik {...} (EU!). Podle mne není žádná potíž v tom, podávat polovičce pacientů vodu, která to léčivo neviděla vůbec, a to tak, že ani oni, ani personál, který s nimi je ve styku, neví, která ta voda je která; to je ještě jednodušší než u testů léků proti placebu, protože při těch se to může poznat aspoň podle chuti. A pak ty skupiny normálně porovnat těmi obvyklými statistickými postupy.

    Takže co nás zajímá: pravda {...}; takhle jim to jako novinář ovšem sotva mohu podat, to by byl jen další případ 'Žádná odpověď je také odpověď', jako od těch levicových politiků a teoretiků. Obecně rozšířený a dobře zamlžený podfuk, z kterého ti levicoví politici a levicoví teoretici i jiní pavědci žijí, se nerad přiznává, možná i sobě; na to jsou vypracovány ty demagogické postupy; bezvadně analyzované je měli už lidi v antice.

    Dík za pozornost,

        Tom  

 


From: Tomas Peceny

Sent: Thursday, April 28, 2011 6:51 AM
To: {...}
Subject: homeopatie a {...}

 

Nazdar {...},

    ještě k Sisyfosu a těm bludným balvanům obecně – to píšu o něčem úplně jiném než o ČT a politice:

    Měli byste uvážit, jestli účinek své činnosti zbytečně nesnižujete "vědeckým fundamentalizmem", totiž jestli např. u homeopatie zbytečně neodrazujete lidi poukazováním na to, že ta věc nemůže fungovat.

    Ona totiž funguje, ale ne tou desetinou molekuly léčivé látky a tím, že si to ta destilovaná voda pamatuje, ale tím, že tomu lidi věřejí, na zdraví tak jako i každé šamanství a magie. {Své ženě} kupuju už léta tu {...}, obchodně nazývanou {...}; a koukal bys, jak jí to prospívá na zdraví; mj. ji úplně přešly ty potíže {...}, kterými léta tak trpěla.  {...} nás upozornil, že název těch mikroorganizmů {...}, obsažený v tom "vědeckém zdůvodnění, podpořeném významnými zdravotnickými institucemi" na obalech není vědecký, ale obchodní, že je to totiž registrovaná obchodní značka pro obyčejné {...} bakterie. Ty opravdu pomáhají na {...}, k tomu kupujeme někdy i kapsle s {...}. {Žena} to všechno ví a sama používá v takových souvislostech rčení 'víra tvá tě uzdravila', ale rozhodně bych to v hovoru s ní nerozmazával konkrétně o tom {...}. Ví i to, že {...} o homeopatikách razí názor, že jejich léčebný účinek spočívá v jejich ceně.

     Takže je skoro otázka, do jaké míry se má veřejně odsuzovat i nepochybné obludné rejžáctví např. firmy {..., i odkaz na její marketingový postup a obchodní výsledky na jejích stránkách}.

     Na takovou prezentaci jsem včera šel, když mi ji agitátorka na ulici při pohledu na ruku v gypsu nabídla (s možností výhry tím, že tak drahou a účinnou léčbu si budu moci zkusit; ovšemže jsem "vyhrál") a doktoři mi řekli, že si tím neuškodím. A měli pravdu, ta věc je opravdu tak neškodná, jak píší na těch svých stránkách o těch spolehlivých, protože {pocházejících ze státu pověstného svou solidností} a certifikovaných lékařských přístrojích: jsou to {nesmírně předražené předměty běžné potřeby, trošinku upravené} a podívej se, jak jdou na odbyt, to je asi spíš pravda, když vidím ten marketing. Na té prezentaci ty přednášející, kteří na základě vlastních zkušeností procítěně přemlouvají lidi pro jejich dobro, aby se na to dali, ukazují jim "lékařská schémata", která čakra (solar atd) potřebuje kterou {variantu}, a předvádějí jim, jak i několikaminutová pozornost (pardon, několikaminutové "účinky toho {přístroje}") jim uleví. A v tom svém nadšení klidně vystavují nabídky na ty desítky tisíc Kč, ovšem s výhodnou slevou (ta výhra) a případně na splátky a lidem sami pro jejich dobro radějí, aby si to na splátky nebrali, protože jsou na 40% úrok. Ta nadšená paní perfektního vystupování mi na dotaz, co soudí o homeopatii, procítěně vysvětlila, jak právě ona nemohla mít děti, až... . Tu nabídku, rukou psanou, mi ale do ruky nedala ani přes výslovnou žádost. Mluvila o {pověstně účinných moderních technických vymoženostech v těch přístrojích} a možnostech jejich účinků pro zdraví, třeba očí a o {příslušenství té moderní techniky} v těch lékařských přístrojích, ale klidně mi přihrála jiného z těch odborníků, inženýra, který mi potvrdil, že v nich není žádný {ten výkřik moderní techniky}, ale {běžná součást toho, co denně používáme}. Když jsem chtěl publikaci o těch klinických zkouškách, zavalila mne fůrou dobrozdání lékařů, tak, jak je to na těch jejich stránkách {...} té firmy {...}, vyrábějící {...} (ta značka byla povědomá i mně; jako 'dárek' jsem dostal {...}; aspoň jsem si tam přišel na své nejen ve svém zájmu, co na tom lidi žerou, ale i hmotně). "Nebyla odbornice" a klidně mi při požadavku na konkrétní klinické testy přihrála i 'paní ředitelku' nespíš pražské pobočky. Ta ovšem vůbec nerozuměla mému požadavku na protokol o statisticky významné srovnávací zkoušce mezi lidmi, kteří tu {...} proceduru prodělají opravdu a těmi, kteří {se jen domnívají, že ji prodělávají}. A když slyšela, že jsem fyzik, vzdala další hovor jako beznadějný.

 

   Tohle Ti píšu, protože by vás to v Sisyfosu mohlo zajímat {...}. Nevím, jestli bych to měl uveřejnit, byť i anonymizované a zobecněné {...}, abych tím lidem vlastně neškodil tím, že jim budu rušit ten placebový efekt. Rád bych Tě přitom poprosil, abys na mne upozornil prof. Hořejšího ; to jeho vyjádření by bylo opravdu zapotřebí.

   A pojď si někdy pokecat, tohle všechno jsou témata, která jsme kdysi spolu užitečně probírali s přijatelnou spotřebou času a je škoda před tím utíkat,

   dík,

       Tom

{...}

 


{viz i souvislost PRopagandy a pavědy, jak o ní dnes píšu důchodci1 a také hanobení Dr. Pekárka a sdružení Sisyfos, viz v */, při PRopagandě proti radaru v Brdech v Britských listech,

    Tomáš Pečený        12.4.11, 13.4.11 a 22.4.11}

 

From: Tomas Peceny
Sent: Monday, April 11, 2011 7:02 PM
To: '{...}'
Subject: RE: CT a paveda

 

Nazdar {...},

děkuju Ti za odpověď, kdybychom se tak zase někdy mohli vidět... . Nebudeš-li protestovat, vyvěsím tu výměnu dopisů (důsledně anonymizovanou jako přírodovědec2). Česká televize dělá i jiné špatné věci, viz opravdu Česká televize i hnědá? a odkazy odtamtud.

Pozdravuj  {...},

    Tom

> -----Original Message-----

> From:  {...}

> Sent: Monday, April 11, 2011 5:16 PM

> To: Tomas Peceny

> Subject: Re: CT a paveda

>

>     Ahoj Tome,

>     dik za avizo, to je hruza, ze tomu propadla CT2. V Rade jsem byl

>  {...}, to to leti.

>     Jsem ted zavalen emajly [cca 1200], takze delam jen to

> nejnutnejsi, ale schovame si to kvuli pristim bludnym balvanum; to by

> mohlo zabodovat

>                 V kalupu zdravim,  {...}

 


From: Tomas Peceny
Sent: Saturday, April 09, 2011 4:22 PM
To: '{...}'
Subject: CT a paveda

 

 

Nazdar {...},

    už asi nejsi členem televizní rady; ale měl bys tam být: v posledních dnech vidím už druhý pořad, velice přesvědčivě udělaný, který mi připadá jako z Dänikena: obrazce v obilí a právě teď 9.4.11 kolem 15:50 na ČT2HD o paměti vody a homeopatii. Japonský léčitel -"vědec" tam ukazuje, jak Beethovenova hudba způsobí moc krásné tvary krystalků ledu. Předvádí se tam rakouský "revitalizátor" vody s tajeným obsahem a funkcí a televize bájí o jeho převratném významu, ve shodě s ruským snad místopředsedou nějaké přírodovědné akademie (věd?) a dalším Rusem, který máčí do vody tišťák s magickým obrazcem a "čerpá tak energii z vesmíru, kterou si ta voda pamatuje a je pak móc životadárná". Všechny tváře těch expertů vypadají velice obchodnicky.  

    Zdraví a pohodu,                         

         Tom

PS. Kdyby ses chtěl k té věci vyjádřit tak, jak se k jiným věcem toho druhu vyjádřila paní doc. Cvrčková, radostně bych to vyvěsil.