u sv. Václava 17. listopadu 2010

Tomáš Pečený

 

     Viz korespondence s dalším vzdělaným člověkem */ u řetězců 'agitaci proti ODS a ČSSD' , 'Schwarzenberg', 'zamyslel',  'Mnichovu' a 'i loni'.

    Ta manifestace pár desítek, snad stovek lidí **/ byla stejně jako televizní puč po Vánocích r. 2000 (viz u toho slova v článku 6/ a úvodu ke korespondenci 7/) zřejmě pořádána významnými příznivci lidovecké strany (tentokrát v "zásadně" jiné konstelaci) za zjevné podpory exprezidenta Havla. Vzpomeňme na podobné akce 'Děkujeme, odejděte' atd. Senátor Ruml, který tak významně podpořil Sudetendeutsche Landsmannschaft krátce po tom, co jsem ho seznámil s fakty, zveřejněnými pak v článku Bohumil Doležal, extremismus a petice, i významný hodnostář katolické církve ***/, který nereagoval na mou (také nezveřejněnou) osobní výzvu, aby dementoval svou účast mezi pisateli podvodné sudeťácké brožury, o níž je ten článek, byli svým pověstným nocováním ve spacáku při tom puči v České televizi významnými členy té party.

     Přemýšlejme, odkud se bere ten stálý pokřik o korupci (viz i 3/ u slova 'Nejzrůdnější') v České republice, když sudeťáci označují poválečné přemístění českých Němců a konfiskaci jejich majetku (v rozsahu malinkého zlomku škod, které náckové vč. sudeťáků naší republice způsobili) za korupci a na otázku po původu informací o té korupci teď u nás nedovedou odpovědět exprezident Havel, socioložka Dr. Šiklová, "burcovatelé" Hlaváček a Jehlička ani výtvarník David Černý, spisovatel Viewegh a další lidé, kteří představy lidí o té naší zkorumpovanosti svými výroky a nenávistnými akcemi vyživují i soustavně. Škoda, že se už nemůžeme zeptat také pana Tigrida, jestli měl ty informace o naší zkorumpovanosti z toho "českého" tisku cizích vlastníků (v té době o ní ještě hodně mluvili i čeští obdivovatelé rudého socializmu, viz tam u slova 'superloupež') a proč, ve shodě se Sudetendeutsche Landsmannschaft a v rozporu s fakty a s používáním těch slov o bývalé Jugoslavii, označil poválečné přemístění českých Němců za zločin etnické čistky a proč tak také zaměnil pojem/termín odpovědnost za PR termín kolektivní vina. K tomu, aby neviděli, že sudeťáci svůj protičeský šovinizmus za ty řeči o křesťanství***/ a o soužití národů jen schovávají, je potřebí pořádná dávka ideologické zaslepenosti. Zase vidíme, jak si rudí, růžoví, zelení a hnědí levicoví proti našemu národu dobře rozumějí, i s některými pseudopravicovými, viz článek o Roučkovi a text o socializmu i článek 6/ u jmen Zaorálek (koho? 'Zaorálka'), Čulík, Paroubek, Liška a Schwarzenberg.

     Srovnávací údaje o té korupci v České republice a jiných evropských státech zřejmě nejsou schopni dodat ani ti "burcovatelé 'všech poctivých lidí' proti té nepoctivosti" Hlaváček a Jehlička . (V minulé verzi jsem k tomu měl hodně kritickou poznámku o ČT24, ale byla v ní chyba a tou věcí se podle možností dál zabývám; škoda, že mne na tu chybu někdo neupozornil.) Jestlipak ekonom Prouza, bývalý člen vlády a snad pracovník MMF a jeho kolega ředitel Partners, člen 'Národní ekonomické rady vlády' dementují poctivě veřejně v České televizi to Prouzovo nepodložené prohlášení o velikosti korupce u nás!?

------------------------------------------

*/ Charakteristika pozornosti mnoha vzdělaných lidí k politickým záležitostem a výsledného jejich působení v politice viz texty 4/ a o socializmu u řetězce 'vědc'.

**/ Tentokrát to Česká televize asi nepropagovala předem, takže to nebyla masová akce; někteří lidé, kteří tam stáli, mi na dotaz před předáváním kartičky s adresou řekli, že nemanifestují a jsou tam náhodou.

    Vzpomeňme, jak masová byla účast tenkrát na tom puči, který v očích celého světa znevažoval naši sametovou revoluci a hanobil naši republiku výkřiky ve smyslu, že jsme něco jako Lukašenkovo Bělorusko, šířenými mohutnou akcí spojených médií1/.

    To jsme tenkrát zřejmě také všechno platili ze svých televizních poplatků a hlavně pak ekonomickými důsledky! Nevím, je-li všeobecně známo, že ředitele Hodače, jehož volba byla záminkou pro ten puč vykřikováním o tom, jak hanebné je, že měl něco společného s ODS, tenkrát předtím jednohlasně zvolili svými hlasy i ti, nominovaní za lidovce (KDU-ČSL) spojené s Rumlovou novopečenou stranou v tzv. Čtyřkoalici. Tenkrát se toho boje lidovců a spol. proti ODS s veřejnou podporou prezidenta Havla zapojila i část ČSSD – v televizi tenkrát nocovala, pokud si vzpomínám, i Petra Buzková. Všimněme si, že to bylo v době opoziční smlouvy ČSSD a ODS, uzavřené jako pokračování té, vytvořené s osobní podporou prezidenta Havla pro řešení patové situace 4/ po volbách. Tu druhou smlouvu podepsala i ta Petra Buzková. Ta Svěrákova "kulturní fronta" tu smlouvu tak ostouzela a tou svou extrémně vyhrocenou nenávistnou mediální akcí se snažila obě ty ODS a ČSSD volebně poškodit.

    Ta věc má hodně co říci i k nedávnému otevřenému dopisu politikům (viz i korespondence s akcí inventura demokracie) o tom, jak musí být řízena a financována Česká televize. Je to akce týchž lidí 1/, kteří spustili a vedli ten puč; jsou mezi nimi i ti, kdo nedovedli odpovědět na tu otázku o původu těch hanobících informací. A pořád se nemají k odpovědi na otázku, jak má vlastně podle nich to řízení televize být organizováno; uvidíme, dokáží-li si to zjistit aspoň dodatečně, zejména ten mládežník z té inventury; paní Dr. Šiklová svůj podpis dementovala. O té zkorumpovanosti nás teď "informují" i "umělci".

    Žena mne upozornila na článek 'Tryzna šampiónů' z Reflexu str.9 (2010) č.47 . Z něj cituji:
'Minutu poté, co mu na krk pověsí primátorský řetěz, Bohuslav Svoboda zjistí, že se nachází ve dvojích kleštích. Zaprvé byl a bude předmětem útoků ze strany opoziční TOP 09 a spřátelené mediálně-kulturní fronty, pro niž potenciálně obrozená ODS je nebezpečná ODS. Ani v případě úspěchu se Svoboda od tohoto světa žádného uznání nedočká.'
    Jsem rád, že i jiní lidé vidějí tu souvislost mezi TOP 09 a "mediálně-kulturní frontou", která dělala ten puč, i když si možná vykládám tu poslední větu jinak, než byla myšlena. Nejen v úvodníku toho čísla si totiž pan šéredaktor hraje na psychologa nejvyšších státních představitelů tak, jako jiní, o nichž píšu v článku o "českém" tisku cizích vlastníků.
    A ocenil jsem, podle pozorování té své ženy, že Česká televize o těch věcech poreferovala objektivně. O lepším pocitu z České televize začátkem prosince 2010 píšu i v základním textu o socializmu. Proti jejím kulturním a zábavným pořadům jsem co do jejich profesionality nikdy námitky neměl, naopak. S ženou se shodujeme (!) na tom, že přenosy z koncertů a jiné kulturní pořady jsou znamenité a stále se zlepšují. O tom mám zmínku i v odkazu pohádky. 11.12.10 vidím na ČT2 skvělé britské politické komedie, Monty Pythony a aktuální díl 'Jistě, pane ministře'; obojí skvěle přemluvené do češtiny a perfektně vysílané. 18.12.10 se nám líbily na ČTHD pořad o mecenáši Hlávkovi, kterým provázel Ladislav Smoljak (srovnejte s jeho dřívějším přístupem, který jsem kritizoval v 2/; v tom pořadu byla i ukázka, kdy se císař pán podepsal česky; o tom jsem nevěděl), a 'Kde bydlely princezny'. Na Silvestra 2010 dávají v ČT aktuální 'U pokladny stál' a na Nový rok 2011 dobrý pořad o architektuře pražského Hradu. Moc se mi také líbí (= za velice objektivní, kultivovaný a srozumitelný považuji) i pořad 'Demokracie, rok první'. 2.1.11 zase žasnu nad úrovní Moravcova diskusního pořadu - skutečně předkládá lidem ty nejzávažnější problémy naší současnosti a možnosti jejich řešení ústy těch nejpovolanějších. Od prezidenta Havla jsem tam slyšel i jeho představu pomoci řešení těch politických patů a nedobré kooperace politiků - přímou volbu prezidenta. Zase mám o čem uvažovat: donedávna jsem ten návrh měl za účelový k odstranění Václava Klause z toho úřadu; ale když uvážím roli osobnosti prezidenta Masaryka, prezidenta Klause a do značné míry i prezidenta Beneše a v jiném smyslu prezidenta Havla, nevylučuji, že to lidé vezmou za správný konec. Prioritní mi ale připadá to vyřešení korupce v médiích 9/, 10/ a 11/, protože ta by nám mohla změnit ten dobrý záměr v katastrofu 12/ 13/.
    Snad se opravdu dočkáme, že ta Česká televize bude naše. I když nemůžeme jásat předčasně, jak píšu výše o tom pořadu s porovnáváním krádeží u nás a jinde 26.12.10 a předtím o tom s panem Tigridem bez zmínky o skutečném stavu věci. A není pohádka 'Láska rohatá' (2009), kterou nám dávají na Nový rok 2011 v ČTHD, jen jinou inkarnací 'Dalskabátů, hříšné vsi', viz ten odkaz 'pohádkami' z textu o socializmu? I s tím (imperialistickým?) pekelným ohněm (kvůli radaru?) v Brdech a (maskovaně vztahem k životním hodnotám) levičáckým odsudkem zlata (viz dotaz ekonomovi a dopis 8/ o referenci hodnoty)? Česká televize by také snad nemusela kopírovat zlozvyky komerčních stanic s nepříjemným řvaním strhávajícím pozornost. A mohla by si k tomu svému deklarovanému kulturnímu poslání rozmyslet, je-li v jejích silách podávat "chlupaté" vtipy vkusně, viz Silvestr 2010; od Francouzů jsem nikdy neviděl nic, co by tomu mému vkusu vadilo; a sám jsem jako směšně prudérní cítil švédský protest proti billboardu s reklamou na pivo Kozel i zmínku o vyspělém státě, kde se se v televizi musí koupaný kojenec ukazovat v plavkách; všeho s mírou. Také referát Kraus konejšil Dienstbiera: Prostě jste nechtěl do chlíva s dobytkem svědčí o tom, že moderátor Kraus (viz i 14/) zase přihřívá tu polívčičku o přístupu ODS a ČSSD jako příčině všeho zla, a pokračuje tak ve vyjetých kolejích, zrovna tak jako další sudeťácká PR 3.4.11.

    K té 'naší' televizi: Vzpomněl jsem si, jak jsme se s tátou v r. asi 1946, já jako desetiletý, dívali na průvod nár.soc. Prahou. A potěšeně poslouchali rozjařené skandování 'Čí je Praha?' 'Naše!' a také 'Ještě jeden sjezd a bude konec hvězd!'. Viz text o socializmu u slova 'ozbrojeného' (a s jiného pohledu jeho komentáře u slova 'polovičatosti'). Ono holt nadšení nestačí, lidé musejí být obezřetní a odhodlaní, viz u těch slov v článku nám Čechům vládla..., chtějí-li něčeho dosáhnout.

    Ta dobrá úroveň média ovšem nemusí být výsadou veřejnoprávního, rozhodující je úroveň jeho vrcholových pracovníků a patřičné množství peněz. Vzpomínám si, že kdysi Dr. Vladimír Železný pronesl něco ve stejném smyslu a jako ukázku na Nově vysílali nějaký pořad, pod který by se ČT2 klidně mohla podepsat. Konkurenci bych v tom smyslu viděl rád a mám doma vynikající knihu Dr. Železného a Dr. Grygara 'Okna vesmíru dokořán' podle toho jejich dávného bratislavského seriálu. Řekl bych, že Dr. Železný se opravdu původně domníval, že mu nějaký i státní grantový systém práci takové úrovně v Nově umožní.
    Na Nově HD teď vysílají i docela dobře nasnímané známé filmy. Zápolíme s vystřihováním reklam z nich.

    28.12.10 jsem sledoval na ČTHD záznam z festivalu duchovní hudby, abych se potěšil i německým a rakouským uměním sborového zpěvu; teprve na konci jsem si všiml, že je z r. 1992, byl tedy tak dobře nasnímán už v normálním rozlišení; i během svého zaměstnání v ČT do r. 1998 jsem vídal na monitorech v podniku daleko lepší obraz než na televizoru doma.

    V televizním umění je obrovská síla. Zase jsem na té České viděl díl F. L. Věka, ten s osobními katastrofami, zoufalstvím a odhodláním vlastenců, žvásty vzdělaného novopečeného prominenta, špiclováním, zabavováním knih, vztekem direktora a výzvou. Viděl jsem i 'Píseň pro Rudolfa III.', teď poprvé. Z takových pořadů pak čerpal sílu k odporu celý národ, snad i disidenti-chartisté k tomu otevřenému. Na Štědrý den vidím v ČTHD Rybovu mši; a brečím krásou víc než pan Tigrid v tom pořadu, i když jsem musel jít otřít zmoklou anténu a pak jsem raději přepnul na pozemní příjem. Ta krása asi souvisí i s lidskou silou toho biblického příběhu ***/. A viděl jsem tam teď i film 'Čest a sláva', skvělé vyjádření otřesného ducha doby největší katastrofy našich dějin, se ztrátami na životech snad přes 80%. Duch stále aktuální, viz v tom dopise vzdělanému člověku u slova 'pakáž' a v článku o lékařských odborářích, byť ne teď s perspektivou hromadného vraždění.

    Další skvělý kulturní pořad (té politicky neseriozní České televize), totiž Tycho Brahe. Záhady na nebi i na smrtelném loži. Dánský osud uprostřed Čech. Astronomie, astrologie i alchymie v jejich zlaté éře, vidím 17.12.11; s nejlepšími odborníky a nejlepším moderováním, jaké si pro tu velevýznamnou dobu vědy a našeho národa a pro osudy té její velevýznamné osobnosti dovedu představit.

 

***/ S jiného hlediska o křesťanství a biblickém příběhu píšu v textu o socializmu u jména 'Marie'.